ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNS a anunţat o creştere economică surprinzătoare în primul trimestru, de 4,8 la sută

18:31 | 15.06.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova a înregistrat un avans economic de 4,8 la sută la sută în primul trimestru al anului 2015, faţă de perioada similară a anului precedent, peste previziunile analiştilor şi oficialităţilor, care se aşteptau la o scădere de la 0,2 la 1,5 la sută. Biroul Naţional de Statistică (BNS) a anunţat astăzi rezultatele pentru primele trei luni ale anului care indică o creştere pînă la 24,4 miliarde de lei a Produsului Intern Brut, informează MOLDPRES.

Rezultatele din primul trimestru al anului sînt surprinzătoare în condiţiile în care consumul a crescut nesemnificativ, comerţul exterior este în declin, ritmul creşterii în agricultură s-a redus, iar remitenţele au coborît la nivelul din timpul crizei din 2009.

Potrivit BNS, cea mai mare contribuţie la avansul economic, de 4,3 la sută, a avut-o valoarea adăugată brută pe economie care s-a majorat cu 5,2 la sută în ianuarie-martie curent comparativ cu perioada respectivă a anului 2014. La creşterea PIB au contribuit, practic, toate ramurile economiei, în special intermedierile financiare şi asigurările, industria extractivă şi industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, precizează statisticienii. O influenţă mai puţin sensibilă a avut-o agricultura.

Ministerul Economiei prognozează pentru anul 2015 o scădere a economiei cu 1 la sută, după o creştere cu 4,6 la sută în anul precedent. Şi FMI se aşteaptă la o contractare economică de 1 la sută, iar Banca Mondială – de 2 la sută. Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup prognozează o scădere cu 0,2 la sută a Produsului Intern Brut în cazul unor evoluţii optimiste, în timp ce previziunile pesimiste arată o reducere de 1,8 la sută. Experții IDIS ”Viitorul” se aşteaptă la o scădere a PIB-ului de 4 la sută.

Cel mai optimist este Institutul Național de Cercetări Economice care estimează o creştere economică de 0,6 la sută, în anul 2015, în cazul „unei gestiuni adecvate a riscurilor iminente”. Economiştii apreciază însă că în cazul lipsei unei gestiuni adecvate a riscurilor, „economia naţională ar putea intra în acest an în recesiune, conform scenariului pesimist estimîndu-se o contractare a PIB în termeni reali cu 2% comparativ cu anul 2014”.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img15004072

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!