ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creşterea numărului utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţelele 4G s-a accelerat

14:45 | 16.06.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Ritmul de creştere a ponderii utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţelele 4G s-a accelerat în primul trimestru 2015 faţă de perioada similară a anului precedent, la 34,7 la sută de la 21,7 la sută. Numărul utilizatorilor serviciului de acces la Internet mobil în bandă largă a sporit cu 4,8 la sută, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), relatează MOLDPRES.

Evoluţia pieţei în primele trei luni ale anului confirmă prognozele ANRCETI care anticipau anterior că cele mai dinamice pieţe vor continua să fie pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil.

„Pe pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil vor creşte vînzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, rata de penetrare a serviciilor respective”, apreciază Roman Bahnaru, şef adjunct al Direcţiei executive reglementări din cadrul ANRCETI.

Potrivit rapoartelor celor trei furnizori de servicii publice de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), numărul total al utilizatorilor care au accesat în Internetul la puncte mobile s-a ridicat la 1 milion 722,5 mii, iar rata de penetrare a acestui serviciu a atins nivelul de 48,5 la sută.

Specialiștii ANRCETI explică creşterea traficului de Internet prin intermediul telefonului mobil prin faptul că tot mai mulţi abonaţii procură şi utilizează smartphone (ce au caracteristici tehnice mai avansate), iar operatorii reţelelor mobile 3G şi 4G extind aria de acoperire a teritoriului şi populaţiei cu servicii de acces la Internet cu viteze mai mari.

Datele raportate de furnizori arată că moldovenii accesează tot mai des Internetul mobil în bandă largă care le oferă viteze sporite de acces. Astfel, din numărul total de utilizatori ai Internetului mobil în bandă largă 1,28 milioane au folosit tehnologia 3G, 42,2 mii – tehnologia 4G.

Veniturile provenite din vînzarea serviciilor de acces la Internet la puncte mobile a crescut per total cu 16,5 la sută, pînă la 133,5 milioane de lei.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img15004086

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!