ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul moldovean al Apărării s-a întîlnit la Bruxelles cu Secretarul General NATO

08:28 | 24.06.2015 Categorie: Politică

Chișinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică împărtășesc idealuri și valori comune, și este firesc ca relațiile dintre Moldova și NATO să se extindă. Declarația a fost făcută ieri la Bruxelles de ministrul în exercițiul al Apărării, Viorel Cibotaru, în cadrul unei întrevederi cu Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg, informează MOLDPRES.

În cursul întrevederii desfășurate la Cartierul General, ministrul Cibotaru și Secretarul General NATO, Stoltenberg, au trecut în revistă stadiul relațiilor R. Moldova-NATO, procesul de implementare a Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului RM-NATO pentru 2014-2016 și a obiectivelor asumate în cadrul Procesului de Planificare și Revizuire a Parteneriatului, au identificat posibilitățile de oferire a asistenței în reformarea sectorului de securitate și apărare, precum și de consolidare a capacităților de apărare ale Moldovei.

Ministrul Cibotaru și-a exprimat convingerea că punerea în aplicare a proiectelor concrete, elaborate în comun de către experții moldoveni și cei ai Alianței, va contribui la sporirea capacităților de apărare ale țării.

Ministrul moldovean al Apărării şi-a exprimat speranţa că astăzi miniştrii Apărării ai ţărilor aliate vor adopta pachetul „Consolidarea capacităților de apărare pentru Republica Moldova” și a reiterat interesul țării noastre în deschiderea unui Oficiu al NATO la Chișinău, care ar facilita dialogul politic și cooperarea dintre R. Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

La rîndul său, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că Alianța respectă suveranitatea, integritatea teritorială și independența politică a Republicii Moldova, iar pachetul DCB aprobat de Aliați are drept scop susţinerea țării noastre în consolidarea capacităților de apărare pentru a fi în stare să-și apere idealurile și valorile pe care le împărtășește în comun cu NATO, precum și să răspundă provocărilor care pot apărea în noul mediu de securitate.

Oficial NATO a adus mulțumiri Republicii Moldova pentru participarea militarilor moldoveni la operațiunea condusă de NATO în Kosovo, subliniind că astfel Moldova demonstrează că este un furnizor de pace și stabilitate.

(Reporter V. Rusu, editor M. Jantovan)

img15004270

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!