ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată Asociaţia Parcurilor Industriale din Republica Moldova

15:06 | 26.06.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/. Administratorii celor nouă Parcuri Industriale din Republica Moldova s-au reunit astăzi într-o şedinţă, în cadrul căreia a fost lansată Asociația Parcurilor Industriale din Moldova (APIM), informează MOLDPRES. 

Prezent la eveniment, viceministrul în exercițiu al Economiei Tudor Copaci a subliniat că instituirea Asociației Parcurilor Industriale din Moldova va facilita, impulsiona și armoniza activitatea Parcurilor Industriale, asigurînd astfel creșterea  uniformă și echilibrată a sectorului industrial și economic al țării. 

”Rezultatele obținute în ultimii ani de Parcurile Industriale au demonstrat că politica de dezvoltare economică a Republicii Moldova pe baza regenerării și valorificării potențialului ei industrial este una eficientă. Iar pentru a susține această dinamică, Ministerul Economiei a optat pentru crearea Asociației PI, principalele obiective ale căreia sînt promovarea intereselor parcurilor și  atragerea investițiilor”, a spus  viceministrul. 

Potrivit obiectivelor, APIM va deveni principala platformă de comunicare și colaborare dintre Parcurile Industriale și instituțiile statului pentru atragerea investiţiilor străine, accesarea fondurilor europene, ajustarea cadrului normativ și dezvoltarea parcurilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova. La rîndul său, Ministerul Economiei, în calitate de autoritate de reglementare, va stimula participarea parcurilor la misiunile economice interne, externe şi la evenimentele de promovare, devenind un barometru prin intermediul căruia ME își va verifica politicile în domeniul PI şi le va conforma cît mai rapid la realități. 

Vitalie Vrabie, directorul întreprinderii administratoare a PI Tracom din mun. Chișinău a menţionat că inițiativa creării acestei platforme asociative a pornit de la necesitatea modernizării parcurilor și deschiderii altor noi, pe baza uzinelor nefuncționale, stabilirii parteneriatelor, promovării exporturilor. 

În context, directorul întreprinderii administratoare a PI Răut din mun. Bălți, Anatolie Munteanu, a afirmat că Parcurile Industriale au o rezervă de creștere și, pentru valorificarea acesteia, e nevoie de mai mult suport. ”Deși unele Parcuri industriale au atins cifrele planificate în studiile de fezabilitate, altele încă mai sînt la etapa de dezvoltare. Pentru a asigura o dezvoltare uniformă a parcurilor industriale avem nevoie de suport instituțional”, a conchis  sursa citată.   

La final participanții au aprobat statutul Asociației și regulamentul ei, au ales Consiliul Administrativ, președintele și cenzorul APIM. De asemenea, a fost aprobat planul de activităţi al APIM pentru a doua jumătate a anului 2015.

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img15004349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!