ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În regiunea transnistreană pensiile şi salariile vor fi achitate în regim incomplet și în luna iulie

12:48 | 30.06.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Autorităţile autoproclamatei rmn au anunţat că în luna iulie va rămîne în vigoare regimul de achitare în proporţie de 70% a pensiilor şi salariilor bugetarilor, transmite MOLDPRES cu referire la surse electronice.

Potrivit unui comunicat, aceste plăţi sociale continuă a fi reduse din cauza neîndeplinirii bugetului regiunii separatiste. "De la începutul anului curent volumul producţiei industriale per ansamblu s-a redus cu 14,1%. Diminuări considerabile au fost înregistrate în industriile uşoară, chimică, electrotehnică, alimentară, metalurgică, constituind în medie o rată de descreştere de 10-40 la sută", se arată în comunicat.

Autorităţile de la Tiraspol afirmă că principala cauză a acestor reduceri constă în problemele legate de exportul producţiei transnistrene, cînd mulţi agenţi economici străini au reziliat contractele stabilite, precum şi în fluctuaţiile valutare. Conform datelor pentru primele cinci luni ale anului 2015, volumul exportului din autoproclamata rmn  s-a redus cu 23%, iar cel al importului - cu 24,7%. Totodată, o analiză financiar-economică a activităţii întreprinderilor din regiune arată că în legătură cu situaţia de criză, salariile angajaţilor din sfera economică au fost reduse în medie cu 10-25%.

Conform autorităţilor din regiune, în condiţiile cînd cheltuielile fondului asigurărilor sociale depăşesc de două ori veniturile, plata pensiilor şi salariilor bugetarilor va fi redusă şi în luna iulie cu 30%. Se vor achita în măsură deplină doar pensiile şi alte plăţi destinate veteranilor de război şi invalizilor de gradul I sau II.

Deja de cîteva luni autorităţile autoproclamatei rmn semnalează o criză financiară generată de neîndeplinirea bugetului regiunii. Ca urmare, s-a decis achitarea temporară în proporţie de 70% a pensiilor şi salariilor bugetarilor. 

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img15004438

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!