ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oficiali moldoveni s-au documentat despre experienţa de soluţionare a conflictului din Irlanda de Nord

16:24 | 10.08.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Reprezentanţi ai unor autorităţi centrale din Republica Moldova s-au documentat asupra experienţei de soluţionare a conflictului din Irlanda de Nord, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.  

În perioada 5-7 august 2015, Institutul Internaţional Causeway pentru Consolidarea Păcii şi Soluţionarea Conflictelor, Crisis Management Initiative şi Ambasada Marii Britanii la Chişinău au organizat pentru o delegaţie din Republica Moldova o vizită de documentare în Irlanda de Nord (Regatul Unit al Marii Britanii). Scopul vizitei a constat în studierea bunelor practici de reglementare a conflictului din Irlanda de Nord, a mecanismelor instituţionale create pentru instituirea păcii şi a conceptului „justiţiei de tranziţie”.

Din partea Republicii Moldova au participat viceprim-ministrul Victor Osipov, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Raisa Apolschii, şeful Direcţiei generale juridice a Secretariatului Parlamentului, Ion Creangă, Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roşioru şi reprezentantul Biroului pentru reintegrare consultant principal, Alin Gvidiani.

În cadrul vizitei delegaţia moldovenească a purtat discuţii la Şcoala de Drept din Belfast, Ministerul Justiţiei, Biroul Procurorului General, Serviciul public de urmărire penală. De asemenea, au avut loc întîlniri cu reprezentanţi ai puterii legislative şi executive, ai diferitor partide politice, cum ar fi Jeffrey Donaldson, membru al Adunării Legislative Naţionale a Irlandei de Nord şi al Parlamentului britanic şi Martin McGuiness, Viceprim-ministru al Irlandei de Nord, exponent al renumitei mişcări politice Sinn Fein. Delegaţia din Moldova a avut întrevederi şi cu activişti ai societăţii civile antrenate în procesul de reintegrare a comunităţilor opozante din Irlanda de Nord, precum şi cu unul dintre comisarii din cadrul Comisiei pentru drepturile omului de la Belfast.

Participanţii şi partenerii internaţionali implicaţi în această vizită de documentare consideră că ea a oferit material informativ şi modele de politici, care vor fi utile pentru toate instituţiile şi puterile statului (legislativă, executivă şi judecătorească) în dezvoltarea unor noi politici şi a cooperării în domeniul reintegrării Republicii Moldova.

(Editor L. Alcază)

img15005322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!