ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În municipiul Bender a fost restabilit un izvor ce are peste 500 de ani

13:14 | 11.08.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/.  În localitatea Protiagailovca din municipiul Bender a fost restabilit şi renovat un izvor care are peste cinci sute de ani de la prima atestare. Timp de 40 de ani izvorul a fost în stare deplorabilă şi aproape pierdut, însă recent sursa de apă a redevenit accesibilă pentru localnici, transmite MOLDPRES cu referire la surse locale.

Potrivit datelor istorice păstrate de originari din Protiagailovca, izvorul  are mai mult de cinci secole de cînd a fost descoperit de turci, iar circa două sute de ani în urmă în preajma lui a fost întemeiată localitatea  dată. Specialiştii afirmă că izvorul are valoare istorică.

"Mai mulţi ani în urmă în sat au fost făcute săpături pentru unele lucrări de construcţie  şi atunci am dat de mai multe ţevi din lemn care duceau direct spre Cetatea Bender. Este un loc deosebit care trebuie cercetat şi păstrat", susţin autorităţile locale.  

În vara curentă a fost renovat doar teritoriul din preajma izvorului, fiind planificată şi restabilirea ulterioară a frescelor de pe pereţi. Totodată, sătenii intenţionează să înalțe alături de izvor o capelă.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan) 

img15005342

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!