ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost deschisă o expoziţie dedicată scriitorului Vasile Alecsandri

14:37 | 26.08.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. La Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din capitală a fost deschisă astăzi expoziţia „Vasile Alecsandri, poet şi diplomat al Unirii Principatelor Române”,  la 125 de ani de la stingerea din viaţă a scriitorului, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iaşi, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Primăria municipiului Chişinău.

Alcătuită din 24 de bannere, expoziția aduce în prim plan o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie, considerațiile lui Alecsandri despre întrevederile cu Napoleon al III-lea și alți oameni politici ai epocii, precum și aprecierile unor critici și istorici literari legate de personalitatea și opera bardului de la Mircești.

Solicitat de MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că Vasile Alecsandri a fost un deschizător de drumuri. „A fost o figură emblematică sub toate aspectele. Este considerat ctitor al limbii şi literaturii române şi al dramaturgiei naţionale.  Alecsandri a pregătit solul pentru apariţia lui Mihai Eminescu. Prin tot ce a făcut, el ne-a inclus în circuitul valoric european”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.

La rîndul său, directorul ICR Valeriu Matei a accentuat că Vasile Alecsandri a scris piese de teatru, proză, pasteluri nemuritoare, poeme deosebite care fac onoare literaturii române. „Personalitate complexă, el este primul şi cel mai amplu cercetător al folclorului românesc”, a  subliniat Valeriu Matei.

Vasile Alecsandri s-a născut la 21 iunie 1821 în Bacău. A fost poet, dramaturg, folclorist, filolog, om politic, ministru, creator al teatrului şi al literaturii române. S-a stins din viaţă  la 22 august 1890, la Mirceşti, România.

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15005661

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!