ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viaţă actorul Mihai Volontir

10:21 | 15.09.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Actorul de teatru și cinema Mihai Volontir s-a stins din viaţă astăzi dimineața, la vîrsta de 81 de ani, transmite MOLDPRES.

Actorul se afla de mai bine de două luni în secția de terapie intensivă a Spitalului Republican din Chișinău, unde a fost transferat de la spitalul din Bălți.

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934, în comuna Olișcani, județul Orhei, astăzi raionul Şoldăneşti. A absolvit Şcoala pedagogică din raionul Orhei (1954). După absolvire a fost numit în calitate de director al căminului cultural din Lipceni, raionul Rezina.

Din 1957 este actor la Teatrul Național „V. Alecsandri” din Bălți, unde a debutat în spectacolul „Chiriţa în Iaşi” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

Din 1967 se produce cu succes în numeroase pelicule cinematografice din spațiul ex-sovietic și din Spania, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria și Argentina.

În cei 57 de ani de activitate, Mihai Volontir a realizat peste 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai din „Țiganul” i-a adus celebritate actorului în lumea întreagă.

Mihai Volontir a fost deputat în primul Parlament, votînd la 27 august 1991 Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Este unul dintre primii cavaleri ai „Ordinului Republicii”. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM şi cu Premiul de Stat al Federaţiei Ruse „Fraţii Vasiliev”. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

La 30 aprilie 2009, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări, lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de  Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pentru succesele obținute în dezvoltarea artei teatrale și cinematografice.

Mîine, sicriul cu corpul neînsufleţit al artistului va fi depus la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla”. Mihai Volontir va fi înmormîntat joi, 17 septembrie, la Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img15006070

img15006070

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!