ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova s-a plasat pe locul 84 în topul celor mai competitive ţări din lume

13:12 | 30.09.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova a coborît două poziţii în topul celor mai competitive ţări din lume, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF), pînă pe locul 84 dintr-un total de 140 economii analizate, informează MOLDPRES cu referire la Raportul Competitivităţii Globale 2015-2016, lansat astăzi la nivel global, inclusiv la Chişinău.

Scorul general obținut de Republica Moldova este de 4,0 puncte pe o scară de la unu la șapte. Economia moldovenească este devansată de ţările din regiune, Ucraina şi România, care au fost plasate respectiv pe poziţiile 79 şi 53. Înaintea Moldovei se află state membre ale CSI precum: Azerbaidjan (40), Kazahstan (42), Federaţia Rusă (45) și Georgia (66).

Cel mai slab punctaj, 2,6 puncte, şi cea mai proastă poziţie, respectiv, 130, Republica Moldova a obţinut-o la capitolul „inovaţii”. Performanţele la acest capitol s-au înrăutăţit nesemnificativ faţă de anul trecut cînd a ocupat locul 129. Dezvoltarea pieţei financiare, capacitatea instituţională a statului şi eficienţa pieţei bunurilor sînt alte trei domenii la care Moldova a primit note joase. Potrivit autorilor raportului, Republica Moldova are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se clasează pe locul 127 în lume).

Punctaje mai bune le-a obţinut la capitolul pregătirea tehnologică (locul 53) şi mediul macroeconomic (55), domenii în care, potrivit autorilor raportului, lucrurile au evoluat în bine.

La fel ca şi în anii precedenţi, cele mai mari probleme cu care se confruntă investitorii şi antreprenorii sînt corupţia, instabilitatea politicilor economice, instabilitatea politică şi birocraţia guvernamentală ineficientă, forţa de muncă slab educată, a menţionat în cadrul prezentării Raportului Competitivităţii Globale, Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM).

ASEM este partenerul de la Chişinău al Forumului Economic Mondial în realizarea sondajului în Republica Moldova. „81 la sută din respondenţi au arătat că cea mai mare problemă cu care se confruntă în derularea afacerilor este corupţia. Ne îngrijorează foarte mult acest lucru”, a spus Belostecinic.

În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial pentru al şaselea an consecutiv. Ea este urmată de Singapore, Statele Unite ale Americii, Germania şi Olanda.

Raportul anual publicat de World Economic Forum (WEF) susține că țările din întreaga lume suferă de pe urma încetinirii ritmului de creștere a productivității care afectează expansiunea economică. WEF subliniază că avansul economiei mondiale nu pare să revină la nivelele de dinaintea crizei financiare globale din 2007/2008. În plus, incertitudinile legate de încetinirea economiilor emergente, în special China, ar putea modifica traiectoria de creștere a economiei mondiale.

Forumul Economic Mondial a prezentat miercuri Raportul Competitivității Globale 2015-2016, care clasează 140 de țări din întreaga lume pe baza unor criterii, precum instituțiile și politicile guvernamentale, dar și eficiența pieței muncii și piețele financiare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img15006477

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!