ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie aniversară a pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu a fost vernisată la Muzeul Naţional de Artă

18:18 | 03.11.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc astăzi vernisajul expoziţiei personale a pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu, la 95 de ani de la naştere, relatează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde o selecţie de peste 30 de lucrări de pictură, realizate de artistă de-a lungul timpului - „Fata în roşu”, „Fată la fereastră”, „Citate din istoria artelor”, „Micul dejun” ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Vladimir Beşleagă a menţionat că expoziţia Valentinei Rusu-Ciobanu este un eveniment de vîrf al acestei toamne, care l-a impresionat extraordinar.

„Opera Valentinei Rusu-Ciobanu este unică în spaţiul basarabean. Toată viaţa ea a fost o fiinţă retrasă şi a muncit aşa cum i-a dictat vocaţia. Sîntem în faţa unei opere fără pereche în arta noastră. Regretatul ei soţ, Glebus Sainciuc i-a servit ca un scut în viaţă. Ea nu a deviat nici o clipă, nici un milimetru de la ceea ce este arta autentică”, a  constatat Vladimir Beşleagă.

Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu,  Valentina Rusu-Ciobanu este un model demn de urmat pentru  tînăra generaţie prin tenacitatea, verticalitatea şi talentul de care a dat dovadă.

„Majoritatea lucrărilor sale Valentina Rusu-Ciobanu le-a creat în perioada sovietică, însă n-a fost influenţată de realismul socialist. Ea a găsit o formulă proprie în compoziţiile sale şi a respectat principiile estetice ale artei. Tocmai de aceea lucrările pictoriţei au fost apreciate  în cadrul mai multor expoziţii, inclusiv la Bienala  Internaţională de Artă 2015”, a subliniat preşedintele UAP.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în oraşul Chişinău. Este laureată a Premiului de Stat (1974), Maestru Emerit în Artă (1980).  În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii” şi în 1998 obţine Premiul  Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga activitate.  În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi în 2010 obţine titlul  de Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

Expoziția va fi deschisă pînă la 7 decembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15007448

img15007448

img15007448

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!