ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Parlamentului și Bașkanul Găgăuziei au vorbit la Bruxelles despre importanța dialogului și a comunicării

14:41 | 17.11.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. „Rolul medierii și al dialogului parlamentar în tranziția politică și procesele de pace” – aceasta este tema Conferinței organizată de Parlamentul European, împreună cu Crisis Management Initiative (CMI), în deschiderea căreia a fost invitat să vorbească, astăzi, Președintele Parlamentului Andrian Candu, cu ocazia vizitei sale oficiale la Bruxelles, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului. 

În intervenția sa, Andrian Candu a vorbit despre rolul de liant pe care trebuie să și-l asume forurile legislative atît pe plan intern, cît și în diplomația parlamentară. Șeful Legislativului a subliniat importanța dialogului și a comunicării parlamentare în prevenirea conflictelor și asigurarea consensului în societate.  

Referindu-se la experiența Republicii Moldova cu privire la gestionarea conflictelor interne, speakerul a menționat că țara noastră poate fi considerată un exemplu în cazul autonomiei găgăuze. Andrian Candu a anunțat că Parlamentul își propune în timpul cel mai apropiat instituirea unui grup de lucru, menit să asigure comunicarea permanentă între Legislativul de la Chișinău și Adunarea Populară a Găgăuziei. 

În altă ordine de idei, Președintele Parlamentului consideră lipsa dialogului și a experienței deputaților principalele cauze ale conflictelor din Republica Moldova de la începutul anilor `90. „În cazul regiunii transnistrene Parlamentul nu a utilizat toate oportunitățile pentru prevenirea și, ulterior, soluționarea conflictului transnistrean. Este loc de îmbunătățiri”, a declarat speakerul. 

Prezentă la eveniment, Bașkanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a vorbit despre relațiile dintre autonomie și forul legislativ suprem al Republicii Moldova. 

Președintele CMI Martti Ahtisaari, Leaureat al Premiului Nobil pentru Pace, a declarat că construirea păcii este un proces permanent, o muncă de echipă, care nu poate fi rezumată la adoptarea unei rezoluții sau declarații. „O pace sustenabilă nu înseamnă absența violențelor, ci posibilitatea societăților de a se dezvolta și a trăi în bunăstare. Fără suportul parlamentelor nu poate fi construită o pace incluzivă și sustenabilă”, a menționat Martti Ahtisaari. 

Șeful Legislativului se află într-o vizită oficială la Bruxelles. Pe parcursul zilei de astăzi, Andrian Candu se va întîlni cu Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum și cu alți oficiali europeni de rang înalt.

(Editor M. Jantovan) 

img15007883

img15007883

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!