ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii au vorbit în nouă luni peste 4,7 miliarde de minute la telefonul mobil

11:18 | 24.11.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Peste 4,7 miliarde de minute au vorbit moldovenii la telefonul mobil în nouă luni ale acestui an. Volumul traficului de voce a crescut cu 5,0 la sută față de perioada similară a anului precedent, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI),  făcut public astăzi, relatează MOLDPRES.

Competiția puternică de pe piaţa de telecomunicații, ca urmare a implementării portabilității numerelor, a scăzut preţurile şi utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă au profitat. Iar ofertele din ce în ce mai atractive ale operatorilor de telefonie îi determină să vorbească şi mai mult la telefon.

Potrivit experților în domeniu, în cazul în care tendința se va menține rezultatele din anul 2014 cînd a fost atins un  volum total al traficului de 6 miliarde de minute va fi depășit cu circa 1,5 miliarde.

Traficul mediu lunar per utilizator a sporit cu 8,2 la sută şi a ajuns la 225 de minute. Cel mai mult au vorbit la telefonul mobil – în medie cîte 274 de minute lunar – clienţii companiei Orange Moldova, după care urmează Moldcell cu 167 de minute și Moldtelecom (Unite) – 113 minute.

Datele statistice arată că sporirea traficului de voce în rețelele mobile a dus la creșterea cu 2 la sută a veniturilor obținute de cei trei furnizori din vînzarea serviciilor, care a depăşit cifra de 2,7 miliarde de lei. Pe de altă parte, se menține tendința de scădere a numărului total al utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă. În nouă luni ale anului curent numărul acestora  a scăzut cu 41,5 mii, pînă la 4 milioane 331,8 mii, iar rata de penetrare a serviciilor respective raportată la 100 de locuitori a coborît la nivelul de 121,8 la sută.

Această evoluţie este cauzată, în principal, de faptul că o parte din beneficiarii serviciilor de telefonie mobilă renunţă la utilizarea cartelelor SIM ale unui sau altui furnizor în legătură cu încheierea promoţiilor la serviciile lansate de furnizorii respectivi, explică experții ANRCETI.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img15008105

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!