ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul abonaților care au utilizat serviciul de portare a crescut anul trecut cu 27%

11:49 | 06.01.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Numărul abonaţilor care au utilizat serviciul de portare în telefonie a crescut anul trecut cu peste 27% faţă de anul precedent şi a depăşit cifra de 47,8 de mii, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), din totalitatea de numere portate anul trecut aproximativ 45 de mii sînt de telefonie mobilă (94%) şi aproape trei mii – telefonie fixă. Or, în fiecare lună au fost portate în medie circa patru mii de numere.

ANRCETI a indicat că în 2015 cele mai multe numere de telefonie mobilă au fost portate în reţeaua SA „Moldcell”. Aceasta este urmată de SA „Orange Moldova” şi reţeaua SA „Moldtelecom” (Unite). Totodată, din numerele de telefonie fixă portate cele mai multe au migrat în reţelele companiilor „Starnet Soluţii” şi „Orange Moldova”.

De la lansarea portabilității în iulie 2013 și pînă la sfîrșitul anului 2015, în R. Moldova au fost portate mai bine de 114 mii de numere de telefon, dintre care 104,5 mii sînt numere de telefonie mobilă (91,7%) și aproape 9,5 mii - numere de telefonie fixă (8,3%). Specialiştii ANRCETI explică numărul nesemnificativ de portări în telefonia fixă prin lipsa reţelelor fixe alternative cu acoperire naţională.

În acelaşi timp, ANRCETI susține că implementarea portabilității numerelor de telefon în R. Moldova și-a atins scopul. „Acest serviciu a devenit un instrument eficient de asigurare a libertăţii de alegere a utilizatorilor şi de stimulare a concurenţei pe piaţa de telefonie. În consecință, furnizorii serviciilor au devenit mai receptivi la cerințele clienților săi, iar ofertele operatorilor - mai atractive și mai avantajoase pentru abonați”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Serviciul de portare permite oricărui utilizator de telefonie mobilă sau fixă să-şi păstreze numărul de telefon atunci cînd îşi schimbă furnizorul. Orice utilizator de telefonie poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în cel mult cinci zile lucrătoare de la depunerea cererii respective la furnizorul pe care l-a ales. Spre deosebire de unele ţări, în R. Moldova acest serviciu este oferit de către furnizori în mod gratuit.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img16000098

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!