ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul de restructurare a Sectorului vitivinicol prin operațiuni de leasing a fost lansat la Chișinău

16:33 | 05.02.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. Programul de restructurare a Sectorului vtivinicol ”Filiera Vinului” prin operațiuni de leasing a fost lansat astăzi la Chișinău. Este pentru prima dată în Republica Moldova cînd companiile vor putea achiziționa echipamente și tehnică vitivinicolă în leasing, informează MOLDPRES.

Directorul executiv al programului nominalizat, Iurie Brumărel, a anunțat astăzi la o conferință de presă că în cadrul acestui program întreprinderile din sectorul viticol și vinicol, precum și cele din industria conexă (producători de utilaje vitivinicole, de ambalaj, de accesorii pentru înființarea plantațiilor viticole) pot beneficia de finanțare prin leasing. Banii vor fi oferiți din sursele Băncii Europene de Investiții.

”Este o oportunitate mult așteptată la care se lucrează de mai mult timp și, în sfîrșit, zilele acestea Contractul de recreditare între Ministerul Finanțelor și Raiffeisen leasing a fost pregătit pentru a fi semnat”, s-a menționat la conferința de presă. În sectorul vitivinicol, ca de altfel și în celelalte sectoare, în  multe cazuri producătorii nu pot lua credite pentru că nu dispun de gaj, de aceea este important programul lansat.

Sînt eligibili producătorii de struguri de soiuri tehnice, producătorii de vinuri, de material săditor și cei care produc utilaj pentru sectorul vitivinicol. Suma minimă de finanțare în regim de leasing este de 25 de mii de euro,  iar suma maximă 7 milioane de euro. Pot fi procurate tractoare, remorci, combine, mașini viticole și vinicole, camioane, stivuitoare, grape, tocători, zdrobitori, filtre, pompe, alte mașini și utilaje.

În cadrul programului urmează a fi oferite mai multe facilități fiscale și vamale, ca, de exemplu, cota zero a TVA la bunurile procurate în leasing,  agricultorii și vinificatorii vor fi scutiți de taxe vamale la import și nu vor fi percepute plăți pentru efectuarea procedurilor vamale la importul utilajelor. Banii vor fi acordați pe o perioadă de pînă la zece ani, cu o perioadă de grație de patru ani.  

Finanțarea prin leasing este una mai avantajoasă, în comparație cu un credit clasic pentru că nu obligă agricultorii să prezinte dovada bunurilor pentru gaj. În cadrul Programului sînt oferite condiţii favorabile de finanţare, cum ar fi dobînda atractivă de 8 – 9 la sută la euro, perioada de finanțare avantajoasă, flexibilitate în stabilirea graficului de rambursare. Banca Europeană pentru Investiții va acorda 10 milioane de euro pentru acest program de leasing.

Programul de restructurare a Sectorului vitivinicol  - ”Filiera Vinului” a fost elaborat de către Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru a soluționa vulnerabilitățile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei. Scopul Programului este de a contribui la redresarea sectorului vitivinicol din țară și promovarea producerii vinului cu denumire de origine protejată și indicație geografică protejată.

În cadrul conferinței de presă s-a anunțat că la etapa de lansare se aflăproiectul ”Livada Moldovei” cu un cost de 120 mln de euro, pe o perioadă de 10 ani, care va fi susținut de asemenea de către Banca Europeană de Investiții.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16000983

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!