ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un volum biobibliografic dedicat maestrului Vladimir Curbet a fost lansat la Chişinău

19:04 | 05.02.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. La Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din capitală a fost lansată astăzi cartea „Două fenomene ale culturii naţionale: maestrul Vladimir Curbet şi Ansamblul „Joc”, relatează MOLDPRES.

Volumul constituie un studiu istorico-bibliografic, dedicat aniversării a 85-a a Artistului Poporului din R. Moldova, Vladimir Curbet, deţinător al ”Ordinului Republicii”, director artistic, prim-maestru de balet al Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc” şi aniversării a 70-a a acestui colectiv cu renume mondial.

Cartea cuprinde studii semnate de ministrul Culturii, Monica Babuc, scriitorii Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Serafim Belicov, Iulian Filip ş.a.

În alocuțiunea sa la evenimentul de lansare ministrul Culturii Monica Babuc a menţionat că Vladimir Curbet şi Ansamblul „Joc” reprezintă un fenomen în istoria culturii noastre naţionale. „Graţie lor, ţara noastră a devenit cunoscută în lume. Prezenta Biobibliografie, elaborată sub auspiciile Bibliotecii de Artă „T. Arghezi” – filială a Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu” – va contribui mult la perpetuarea, peste ani, a măiestriei şi gloriei „Joc”-ului, asigurată de harul şi tenacitatea lui Vladimir Curbet, dar şi de superbele echipe de coregrafi îndrumate de dumnealui”, a subliniat Monica Babuc.

Academicianul Mihai Cimpoi a constatat că „Joc”-ul, condus de maestrul Curbet, constituie o epocă de rezistenţă a culturii noastre naţionale prin dans, gen sintetic, care adună mişcare, cîntec şi spirit. La rîndul său, scriitorul Nicolae Dabija a accentuat că „Joc”-ul este o carte de vizită a poporului nostru, Ambasadorul culturii R. Moldova în lumea întreagă.

Pe marginea volumului s-au mai pronunţat preşedintele Uniunii Coregrafilor din Moldova, Antip Ţarălungă,  directorul Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi, coordonatorul lucrării, Lidia Kulikovski ş.a.

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930 la Susleni, judeţul Orhei. În 1957 a fost numit pedagog-preparator, iar în 1958 – director artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului numit ulterior Naţional Academic de Stat de  Dansuri Populare “Joc”. Cu acest colectiv el a prezentat 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. A montat suite şi dansuri populare, dansuri folclorice, spectacole populare, tablouri coregrafice - “Brîul”, “Bătuta”, “Crăiţele”, “Voiniceasca”, “Haiduceasca”, “Moldoveneasca”, “Căluşarii”, “Nunta moldovenească”, “Suita din Carpaţi” şi altele. În 2013 lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16000985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!