ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În capitală a avut loc o manifestare consacrată Anului Nou Chinezesc

18:48 | 05.02.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. La Biblioteca Naţională pentru Copii din capitală a avut loc astăzi o amplă manifestare consacrată Anului Nou Chinezesc,  informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Zhang Yinghong și soția sa, dna Zhang Yanjun, secretarul I al Ambasadei,  precum şi directorul Institutului „Confucius” din cadrul ULIM, Wang Yifeng, care au vorbit despre semnificaţia acestei sărbători în Ţara Marelui Dragon şi despre anul curent - Anul Maimuţei de Foc.

În alocuţiunea sa Ambasadorul Zhang Yinghong a menţionat că Anul Nou Chinezesc este şi Sărbătoarea Primăverii,  marcată în 2016 sub semnul maimuţei, care este inteligentă, curajoasă şi care poate alunga spiritele rele.

Solicitat de MOLDPRES, diplomatul chinez a declarat că în noul an relaţiile dintre R. Moldova şi Republica Populară Chineză vor cunoaşte o dezvoltare mai aprofundată.

„Relaţiile noastre bilaterale se vor dezvolta pe multiple planuri - economic, social, cultural şi politic.  În domeniul economic ţin să accentuez că în 2015 exportul de vinuri moldoveneşti  în China a crescut cu circa 90 la sută, iar volumul total de mărfuri exportate – cu 10,4 %.  Pe plan cultural colective artistice chineze participă la Festivalul Internaţional „Mărţişor”, iar cele din R. Moldova efectuează turnee în China. De asemenea, 20 de tineri din R. Moldova pleacă  în fiecare an la studii în ţara noastră”, a accentuat Ambasadorul Zhang Yinghong.

În cadrul manifestării elevi de la liceele „M. Berezovschi”, „Mircea Eliade”, „Mihai Viteazul” şi „Socrate” au recitat versuri  în limba chineză şi au prezentat dansuri, maxime şi proverbe chinezeşti. La final ei au primit cadouri din partea Ambasadei Republicii Populare Chineze.

Sărbătorit în întreaga Asie, cu excepția Japoniei, Anul Nou Chinezesc aduce cu el și respectarea cu sfințenie a unor tradiții și obiceiuri. În 2016 Anul Nou Chinezesc începe în China luni, 8 februarie, (duminică, 7 februarie, în America și Europa) și se termină în 27 ianuarie 2017. Calendarul este lunar și nu se sărbătorește mereu la aceeași dată. Evenimentul de început al anului se numește Sărbătoarea Primăverii, marcînd sfîrșitul iernii și venirea noului anotimp care înseamnă revenirea la lucrările cîmpului. Durează 15 zile și ia sfîrșit cu Sărbătoarea Luminilor, fiind cea mai importantă sărbătoare tradițională chinezească.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16000991

img16000991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!