ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova au demarat Zilele Grigore Vieru

10:28 | 07.02.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a lansat vineri „Zilele Grigore Vieru”, care se vor desfăşura în perioada 5-14 februarie la Chişinău şi Pererita, raionul Briceni, satul de baştină al poetului, dar şi în alte localităţi din ţară, informează MOLDPRES.

Evenimentul are loc sub egida Ministerului Culturii şi a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Naţional de Literatură, Vasile Malaneţchi, a menţionat că în această formulă, Zilele Grigore Vieru se organizează pentru prima dată în Republica Moldova şi vor conţine un şir de acţiuni culturale care se vor derula pe parcursul a zece zile în diverse localităţi din ţară.

Potrivit sursei citate, prima acţiune din cadrul Zilelor s-a produs vineri, 5 februarie, în sala „Gheorghe Cincilei” a muzeului din incinta Casei Scriitorilor, cu un recital din creaţia lui Grigore Vieru, susţinut de elevi de la Liceul cu Profil Sportiv nr. 2 din Chişinău. „Însufleţiţi de învăţătoarea Rodica Catană, aceştia au venit la noi cu un program literar-artistic special, intitulat „De ziua ta, Poete!”, conceput minuţios drept un omagiu adus memoriei poetului îndrăgit”, a precizat directorul instituţiei.

Din partea scriitorilor la recital au luat parte preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, poeţii Nicolae Spătaru şi Nicolae Popa, precum şi Vasile Malaneţchi, care, în calitate de amfitrion, a moderat întîlnirea.

Luni, 8 februarie, la Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” va avea loc vernisajul expoziţiei „Eu sînt poetu-acestui neam”, unde vor fi expuse fotografii şi documente, ediţii ale operei lui Grigore Vieru.

Zilele Grigore Vieru vor culmina cu un program literar-muzical care se va desfăşura la Pererita, pe 14 februarie, în ziua de naştere a poetului. În contextul evenimentului, urmează să fie inaugurat foişorul din curtea Casei-muzeu „Grigore Vieru”, care a fost deschisă la 31 august 2015.

Programul Zilelor Grigore Vieru mai prevede, pentru ziua de 14 februarie, o depunere de flori şi un recital din lirica poetului, atît la bustul acestuia de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, cît şi la mormîntul scriitorului aflat în Cimitirul Central din Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16001012

img16001012

img16001012

img16001012

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!