ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a nominalizat 10 proiecte prioritare pentru anul curent

14:50 | 08.02.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Ministrul  Dezvoltării Regionale și Construcțiilor  Vasile Bîtca și echipa ministerului au discutat astăzi într-o ședință despre prioritățile și obiectivele pentru anul curent, fiind nominalizate 10 proiecte importante, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MDRC.

"Din 2016 vom avea o nouă Strategie Națională de Dezvoltare Regională, document ce va prezenta obiectivele de dezvoltare a regiunilor pentru următorii cinci ani. În context, la Telenești, va fi  construită stația raională de epurare a apelor uzate și va fi dezvoltat sistemul public de canalizare”, a subliniat  Vasile Bîtca.

În aceeași ordine de idei, potrivit sursei citate, în  orașul Cahul va fi reabilitată stația de tratare a apei potabile, iar la Bălți vor fi reparate drumurile de acces spre Parcul Industrial SA "Răut". Pentru promovarea potențialului turistic al regiunii de Nord, va fi construit Centrul creativ-inovativ "PRO Cariera" în orașul Otaci, r-nul Ocnița, iar în scopul dezvoltării potențialului industrial al orașului Hîncești va fi construit drumul de ocolire Chișinău-Hîncești-Cimișlia. Acestea sînt principalele proiecte de dezvoltare regională ce vor fi realizate pe parcursul anului curent, a precizat ministrul.  

În domeniul construcțiilor vom stărui asupra aprobării Codului Urbanismului și Construcțiilor, Legii cu privire la condominiu, precum și vom finaliza elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Național. Totodată, vom continua construcția locuințelor sociale. Astfel, în acest an vom iniția construcția în raionul Leova și vom finaliza locuințele sociale din raioanele Hîncești, Ialoveni, Soroca, a mai informat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

De asemenea, oficialul a  menționat că în vara anului 2016 va fi desfășurat un nou Apel de propuneri de proiecte, iar autoritățile publice locale vor putea să soluționeze unele probleme ale comunității prin obținerea surselor financiare din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

Pentru realizarea proiectelor de dezvoltare regională, în anul curent vor fi alocate circa 206 mln lei, surse financiare din fondul sus-numit, iar echivalentul a circa 130 mln lei va fi oferit de către partenerii de dezvoltare.

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img16001042

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!