ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie consacrată masacrului de la Srebrenica a fost inaugurată la Biblioteca Naţională

16:31 | 23.02.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a avut loc astăzi inaugurarea expoziţiei „Masacrul de la Srebrenica”, localitate în care în iulie 1995, aproape 9000 de bosniaci musulmani au fost omorîţi, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 20 de bannere cu imagini, texte şi documente despre acele evenimente tragice.

În discursul său, directorul Arhivelor federale ale Bosniei şi Herţegovinei, Adamir Jerković, a menţionat că în 2015 s-au împlinit 20 de ani de la tragedia de la Srebrenica. „Noi relatăm întregii lumi, începînd cu această dată, despre genocidul comis în Europa la sfîrşitul secolului XX. Un secol îngrozitor în care au fost masacraţi oameni nevinovaţi, doar pentru faptul că erau bosniaci, adică musulmani”, a precizat Adamir Jerković.

„Conform planului, bosniacii musulmani urmau să fie omorîţi sau împrăştiaţi în întreaga lume, pentru a rămîne un număr neînsemnat într-o mică enclavă în centrul Bosniei şi Herţegovinei. Armatele sîrbe şi croate au distrus mii de moschei, crezînd că populaţia va fugi din ţară. În ciuda acestor crime, Bosnia şi Herţegovina au supravieţuit”, a constatat Adamir Jerković.

Prezent la eveniment, directorul Arhivei Naţionale, Ion Varta, a subliniat că această expoziţie a fost prezentată în mai multe oraşe din Europa, pentru ca întreaga lume să cunoască adevărul despre evenimentele tragice din Bosnia şi Herţegovina, care au avut loc în iulie 1995.

 Expoziţia va fi deschisă timp de trei zile.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16001556

img16001556

img16001556

img16001556

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!