ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vînzările pe piața serviciilor de telefonie fixă au crescut în 2015, în pofida reducerii numărului de abonați

18:11 | 03.03.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Vînzările pe piața serviciilor de telefonie fixă au crescut nesemnificativ, în 2015, după șapte ani de scădere, în pofida reducerii numărului de abonați anul trecut cu 1,3 la sută și a traficului de voce cu aproape 20 la sută, informează MOLDPRES cu referire la date publicate astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Piața serviciilor de telefonie fixă a revenit pe un trend de ușoară creștere, după declinul ce a marcat-o urmare a dezvoltării rapide a telefoniei mobile.

Veniturile Moldtelecom au crescut cu 0,9 la sută, în anul 2015 față de anul precedent, în timp ce vînzările cumulative ale furnizorilor alternativi de telefonie fixă au avut o ascensiune puternică, de 13,1 la sută. Traficul de voce în rețelele de telefonie fixă a scăzut cu 20 la sută pe fondul unui declin la fel de sensibil în anul trecut de 13,3 la sută.

Serviciul de presă al ANRCETI precizează că traficul de voce către rețelele internaționale s-a diminuat cu 27,4 la sută, către reţelele mobile – cu 11,2 la sută și traficul de interconectare - cu 3 la sută. Totodată, traficul de voce către alte reţele fixe a crescut cu 22 la sută.

Diminuarea numărului de abonaţi a fost determinată de scăderea bazei de abonaţi a Moldtelecom cu 2,2 la sută, în timp ce baza cumulativă de abonaţi a celorlalți 24 de furnizori alternativi de telefonie fixă a crescut cu mai bine de 6,7 la sută.

Specialiștii ANRCETI explică diminuarea numărului de abonaţi și a traficului de voce în sectorul de telefonie fixă prin migrarea acestora la serviciile voce oferite prin Internet şi la serviciile de telefonie mobilă care sînt mai convenabile pentru utilizatori.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16001824

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!