ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Necrolog. Valerian Revenco

11:20 | 06.03.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. La 5 martie 2016 s-a stins din viaţă Valerian Revenco, personalitate eminentă a vieţii social-politice din Republica Moldova, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale (1999-2005), iar ulterior - ministru al Sănătății și Protecției Sociale.

Valerian Revenco s-a născut la 1 decembrie 1939 în orașul Bălți. După absolvirea Institutului de Stat de Medicină cu specializarea medic pediatru, el a lucrat în perioada 1962-1971 în calitate de medic pediatru, medic-șef al secției de pediatrie în raionul Rîșcani. Ulterior devine medic pediatru șef al orașului Bălți, după care ocupă funcția de șef-adjunct al Departamentului de personal și instituții educaționale din cadrul Ministerului Sănătății Publice.

În perioada 1971-1976 deține funcția de președinte al Comitetului Republican al Sindicatului Lucrătorilor din Domeniul Sănătății. Între 1976-1987 este șeful Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Comitetului executiv al municipiului Chișinău, iar din 1987 pînă în 1992 este șef al Departamentului de Protecție Socială și Protecție a Muncii al Consiliului Uniunii Sindicatelor din RSS Moldovenească.

Între anii 1992-1999 Valerian Revenco este viceministru și prim-viceministru al Muncii și Protecției Sociale. La 21 decembrie 1999 a fost numit ministru al Muncii și Protecției Sociale, iar în 2005 – ministru al Sănătății și Protecției Sociale, funcție pe care a deținut-o pînă în noiembrie 2005. A fost unul dintre cei mai longevivi miniștri din componența Guvernului Republicii Moldova.

Responsabilitatea faţă de domeniul încredințat, faţă de colectivele pe care le-a condus, omenia şi cumsecădenia - aceste calităţi s-au manifestat pe deplin în toată activitatea sa caracterizată prin slujire fidelă a cetățeanului, prin dăruire și devotament profesiei.

Pentru meritele sale de excepţie în domeniul managerial, capacităţi organizatorice deosebite, lui Valerian Revenco i-au fost acordate mai multe distincţii de stat, printre care ordinul „Gloria Muncii” și distincția supremă din stat - ”Ordinul Republicii” (2005).

Prin talentul său de conducător și generozitatea, manifestate în procesul de exercitare a funcţiilor pe care le-a deținut, Valerian Revenco a influenţat benefic domeniile protecției sociale și sănătății din ţara noastră.

Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova
Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova
Pavel Filip, Prim-ministru
Stela Grigoraș, ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei
Ruxanda Glavan, ministru al Sănătății

(Editor M. Jantovan) 

img16001874

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!