ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tendinţele de creştere pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe se menţin al treilea an

12:26 | 10.03.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Volumul vînzărilor pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe a sporit cu aproape 12 la sută, în anul 2015. Astfel, prognozele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) s-au confirmat, tendinţele de creştere care au marcat piaţa în perioada 2013-2014 s-au menținut şi în anul trecut, relatează MOLDPRES.

Vînzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, vor continua să se majoreze şi în 2015, anticipa ANRCETI. Piaţa serviciilor de acces la Internet  la puncte fixe a înregistrat în anul trecut a doua cea mai mare creștere pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice după avansul de 19,7 la sută al serviciilor de Internet mobil în bandă largă.

Majorarea cu circa 12 la sută a veniturilor din vînzarea serviciilor de acces la Internet fix a fost determinată de sporirea cifrei de afaceri a tuturor operatorilor de pe această piață. Cele mai mari vînzări au fost înregistrate de companiile Moldtelecom, Starnet Soluţii și Sun Communications, constată autoritatea de reglementare în comunicații.

Numărul de abonați a crescut cu 4,9 la sută, pînă la 534,4 mii, iar volumul total al vînzărilor a depășit pentru prima oară cifra de 1 miliard de lei.

Analiza conexiunilor la Internet fix în funcție de vitezele de transfer ale datelor, contractate de abonați, arată că cea mai importantă majorare a fost înregistrată pe segmentul conexiunilor care permit viteze înalte cuprinse între 30 Mbps și 100 Mbps. Numărul abonaților care beneficiază de acest tip de conexiuni a sporit, față de anul 2014, cu 86 la sută și a ajuns la 176,2 mii, a mai precizat serviciul de presă al ANRCETI.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!