ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Linii electrice de înaltă tensiune vor fi modernizate pentru interconectarea la sistemul energetic european

16:55 | 06.04.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei a elaborat și a înaintat pentru consultări publice un proiect de hotărîre de Guvern cu privire la aprobarea amendamentelor la legislație în vederea implementării Proiectului de reconstrucţie şi construcţie a cinci linii electrice cu tensiunea de 110 kV la standarde europene, informează MOLDPRES.

Serviciul de comunicare și relații publice al Ministerului Economiei precizează că proiectul de reconstrucţie şi construcţie a liniilor electrice Drochia – Şuri, Şuri – Donduşeni, Chişinău – Hînceşti, Hînceşti – Cneazevca, Șoldăneşti – Ignăţei este implementat de Moldelectrica cu suportul BERD, BEI și al Comisiei Europene. Costul total al proiectului este de 40 milioane de euro, dintre care 5,3 milioane de euro vor fi investite în aceste cinci linii electrice. Lucrările de modernizare și construcție a rețelelor electrice urmează a fi executate în termen de 24 luni.

Scopul acestui proiect este modernizarea sistemului de infrastructură electrică conform standardelor europene și pregătirea pentru interconexiunea la sistemul energetic al UE – ENTSO-E.

Amendamentele operate vizează exproprierea terenurilor pe care vor trece liniile de înaltă tensiune. Potrivit proiectului de lege vor fi declarate de utilitate publică lucrările de interes național de construcție şi reconstrucție a celor 5 linii electrice.

Întreprinderea de stat Moldelectrica a finalizat lucrările de proiectare și a încheiat contractele de alocare a terenurilor pentru aceste linii electrice. Contractul de executare a lucrărilor de construcție şi montaj se află la etapa finală a tenderului. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16002744

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!