ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de tapiserie artistică a fost vernisată la Galeria „C. Brâncuşi”

17:02 | 07.04.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. La Centrul expozițional „Constantin Brâncuşi” a avut loc astăzi vernisajul primei expoziţii personale de tapiserie artistică, cu genericul „Ecou ornamental”, autor – Irina Burlaca, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 45 de lucrări realizate din diverse materiale - lînă, lemn, lut, fir metalic şi în tehnici diferite.

Solicitată de MOLDPRES,  Irina Burlaca a menţionat că majoritatea lucrărilor prezentate sînt noi,  inspirate din covorul basarabean, prin care încearcă să readucă şi să modernizeze ornamentele populare.

„Primul imbold  de a realiza aceste lucrări l-am avut  acum doi ani, atunci cînd am vizitat prima ediţie a Tîrgului naţional de covoare. Cînd am văzut atîta bogăţie de culoare, am hotărît să mă ocup în mod special de tapiserie”,  a precizat protagonista evenimentului.

La rîndul său,  profesoara de tapiserie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Ecaterina Ajder, al cărei discipol este Irina Burlaca, a constatat că aceasta  „este o expoziţie foarte frumoasă, splendidă, care combină mai multe stiluri, tehnici textile. Observăm aici o simbioză de materiale şi tehnici textile. În lucrările autoarei se simte un rafinament elevat feminin”.

Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu,  prin intermediul acestei expoziţii protagonista evenimentului a creat admiratorilor de artă o adevărată sărbătoare, ea venind cu idei absolut noi în arta tapiseriei.

Irina Burlaca s-a născut  la 11 octombrie 1984 în oraşul Chişinău. În 2007 a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Facultatea de Arte Plastice şi Design, clasa profesoarei Ecaterina Ajder.  În 2010 a avut o expoziţie personală de tapiserie şi pictură cu genericul „Inspiraţii decorative” la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din capitală. A participat la mai multe tabere internaţionale de creaţie şi expoziţii de grup. De asemenea, a fost distinsă cu premii la expoziţiile „Autumnala”, „Noi, tineretul creator” şi „Saloanele Moldovei”.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 24 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16002792

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!