ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tendinţele pieţei serviciilor de comunicaţii electronice din ultimii trei ani se vor menţine şi în 2016

13:42 | 14.04.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Tendinţele care au marcat în ultimii trei ani piaţa de comunicaţii electronice se vor menţine şi în 2016. Cele mai dinamice pieţe vor continua să fie pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi mobil, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), informează MOLDPRES.

Autoritatea de reglementare a prezentat astăzi într-o conferinţă de presă date privind evoluţia pieţei serviciilor publice de comunicații electronice în 2015, tendințele și prognozele pentru acest an. ”Piaţa serviciilor de acces la Internet mobil şi fix va continua să fie și în anul 2016 cea mai dinamică piaţă în sectorul comunicațiilor electronice. Vor creşte vînzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, rata de penetrare a serviciilor respective”, a menţionat Roman Bahnaru, consultant în cadrul Direcției Executive Reglementări a ANRCETI.

Trendul ascendent al acestei pieţe este stimulat de creșterea cererii pentru serviciile de acces la Internet, de dezvoltarea infrastructurii de acces la Internet în baza tehnologiilor 3G și 4G, precum și în baza fibrei optice, de tot mai multe oferte avantajoase și atractive pentru utilizatori, estimează expertul. Potrivit acestuia, vînzările pe piața telefoniei mobile și fixe se va menține la nivelul anului 2015.

ANRCETI estimează că în anul 2016 cifra de afaceri pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice va înregistra aceeași rată de creștere de circa 1,8 la sută, consemnată în anul 2015, și va depăși pentru prima dată nivelul de 7 miliarde de lei.

În anul 2015, volumul total al vînzărilor pe piaţa serviciilor publice de comunicaţii electronice (telefonie mobilă și fixă, acces la Internet mobil și fix, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi) a crescut cu 1,8 la sută, faţă de anul 2014, şi a depăşit cifra de 6 miliarde 922,2 milioane de lei, s-a anunțat în conferința de presă. Această creştere a fost determinată, în fond, de dezvoltarea rapidă a pieţei serviciilor de acces la Internet mobil şi fix.

Circa o treime din veniturile obținute de operatorii pe piața comunicațiilor electronice au fost reinvestite în dezvoltarea afacerilor. Investițiile s-au redus cu 14 la sută, pînă la 2 miliarde de lei, însă este o cifră incomparabilă cu anul precedent cînd au fost eliberate mai multe licențe pentru companiile de telefonie mobilă.

Piaţa de telefonie mobilă și fixă a ajuns la saturare, se menține o tendință de scădere ușoară a numărului de abonaţi. Miza companiilor în aceste condiţii este dezvoltarea serviciilor.

Calculele ANRCETI arată că, în anul 2015, un consumator de servicii de comunicații electronice - persoană fizică a achitat în medie lunar: pentru serviciile de telefonie fixă – 32 lei, pentru serviciile de telefonie mobilă – 52,7 lei, pentru serviciile televiziune contra plată – 57 lei, pentru serviciile de acces dedicat la Internet mobil – 111 lei și pentru serviciile de acces la Internet fix – 181 lei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16002987

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!