ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Academia de Ştiinţe a fost lansată o carte despre Maria Cebotari

15:36 | 03.05.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mai /MOLDPRES/. La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc astăzi lansarea cărţii „Maria Cebotari – Stea rătăcitoare”  de Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, laureat al Premiului Naţional, relatează MOLDPRES.

Volumul este la ediţia a II-a şi cuprinde noi informaţii, mărturii inedite, fotografii, documente cu şi despre cunoscuta cîntăreaţă de operă din prima jumătate a sec. XX. Cartea a apărut în limbile română şi rusă.

Solicitat de MOLDPRES, Aurelian Dănilă a afirmat că în actuala ediţie a lucrării a adăugat noi informaţii, furnizate de mai multe persoane din Germania, care au cunoscut-o pe marea noastră cîntăreaţă.

„O revistă germană scria că Maria Cebotari este o stea a Basarabiei, rătăcită prin lume. De aici am preluat şi titlul volumului. Mă bucur că lucrarea este bilingvă, astfel încît şi vorbitorii de limbă rusă vor cunoaşte aspecte din viaţa şi activitatea  cîntăreţei”,  a specificat Aurelian Dănilă.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, prin intermediul acestui volum, Maria Cebotari este readusă acasă şi inclusă în circuitul valoric european.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei Gheorghe Duca a constatat că această carte face imagine ţării şi culturii noastre.  „Prin intermediul Mariei Cebotari, am promovat cultura noastră în lumea întreagă. Sper că volumul va fi tradus şi în limba germană, astfel încît acesta să fie citit şi în ţara în care ea a activat”,  a accentuat Gheorghe Duca.

Aurelian Dănilă este autor al monografiilor „Maria Cebotari în amintiri”, „În dialog cu dirijorul Alexandru Samoilă”,  „Lilia Amarfii – prinţesa operetei”,  „Opera din Chişinău”, „Valentina Saviţcaia”,  „Opera moldovenească, ediţie enciclopedică", „Mihail Munteanu, o viaţă dedicată operei” ş.a.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16003511

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!