ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă a depășit pragul de 1,5 milioane

13:12 | 25.05.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă a crescut în primul trimestru 2016 cu 3,7 la sută și a depășit pragul de 1,5 milioane. Traficul de Internet generat de aceștia a sporit cu o pătrime față de primul trimestru al anului 2015, iar volumul de vînzări a serviciilor respective s-a majorat cu 22,8 la sută, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în primele trei luni ale anului numărul utilizatorilor de Internet mobil prin rețelele 4G a sporit cu 31 la sută, iar prin rețelele 3G  - cu 8,8 la sută. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă la 100 de locuitori a ajuns la 42,5 la sută. 

Date ale ANRCETI, făcute publice astăzi, mai relevă că sporirea cu 22,8 la sută a volumului total de vînzări a serviciilor de acces la Internet mobil se datorează creșterilor înregistrate de toți cei trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile. Astfel, veniturile companiei Moldcell provenite din vînzarea serviciilor respective au sporit cu 44,8 la sută, pînă la 45,7 milioane de lei, ale Orange Moldova – cu 18,4 la sută şi au însumat 93,1 milioane de lei şi cele ale Moldtelecom - cu 7,6 la sută şi au alcătuit peste 25,1 milioane de lei. 

În perioada analizată, pozițiile celor trei furnizori pe piața serviciilor de acces la Internet mobil nu au suferit schimbări notabile. Potrivit estimărilor ANRCETI, la finele primului trimestru, cei trei furnizori deţineau, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova – 56,8%, Moldcell – 27,9% şi Moldtelecom – 15,3%.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!