ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au demarat Zilele Scrisului şi Culturii Slave în R. Moldova

15:21 | 25.05.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. La Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici" din Chişinău a avut loc ieri deschiderea oficială a Zilelor Scrisului şi Culturii Slave în R. Moldova, care se vor desfăşura în întreaga ţară pînă la 29 mai. Ceremonia de inaugurare a evenimentului s-a produs în ziua cînd comunitatea slavă din întreaga lume venerează fondatorii alfabetului chirilic - sf. Chiril şi Metodiu, care au tradus Sfînta Scriptură în limba slavonă, informează MOLDPRES.

În  discursul său, directorul general al Biroului Relaţii Interetnice (BRI), Oleg Babenco, a menţionat că Zilele Scrisului şi Culturii Slave, una dintre cele mai vechi tradiţii culturale a popoarelor slave, contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural şi menţinerea relaţiilor de prietenie dintre reprezentanţii diferitelor naţionalităţi care locuiesc pe teritoriul R. Moldova.

„Coloritul slav al Moldovei s-a constituit de-a lungul anilor prin talentul și efortul mai multor oameni, care şi-au adus aportul la îmbogăţirea spirituală a plaiului nostru, pe tot parcursul istoriei. Ucrainenii, rușii, bulgarii şi belarușii alcătuiesc aproape o treime din populația țării. Ei şi-au cîștigat respectul și sînt cetăţeni cu drepturi depline ai Republicii Moldova”, a accentuat Oleg Babenco.

La rîndul său, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a afirmat că Zilele Scrisului şi Culturii Slave în R. Moldova au devenit deja o tradiţie, desfăşurîndu-se anual pentru a 26-a oară.

„Sîntem o ţară multiculturală, aflată la graniţa a două mari curente culturale: latină şi slavă. Ele nu trebuie plasate în opoziţie. Calea cea dreaptă şi singura, de fapt, este de a combina aceste două culturi şi prin această să devenim mai bogaţi.”

În cadrul ceremoniei solemne, directorul general BRI a acordat diplome celor mai activi lideri ai organizaţiilor etnoculturale slave „pentru rezultate marcante şi merite deosebite în promovarea şi realizarea politicii statului în domeniul relaţiilor interetnice”.  

După festivitatea solemnă, a avut loc un concert susţinut de Ion Suruceanu, Nelly Ciobanu, Lilia Şolomei, Elena Ter, Ansamblul de dansuri sportive „Codreanca”, precum şi de colective de cîntece şi dansuri care reprezintă organizaţiile etnoculturale slave. 

Zilele Scrisului şi Culturii Slave în R. Moldova au debutat cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, precum şi la busturile personalităţilor eminente ale scrisului şi culturii slave (A. S. Puşkin, Petru Movilă, Taras Şevcenco, Hristo Botev ş.a.). În cadrul lor, în toate oraşele şi satele ţării se vor desfăşura festivaluri, serbări populare, concerte, serate poetice şi literar-muzicale, conferinţe, mese rotunde, concursuri, întîlniri cu tineri scriitori şi poeţi din ţară, expoziţii şi lansări de carte, de artizanat şi de meşteşugărit. Evenimentul este organizat de Biroul Relaţii Interetnice şi asociaţiile etnoculturale slave acreditate pe lîngă BRI, cu susţinerea Consiliului Coordonator al organizaţiilor etnoculturale şi administraţiei publice locale din teritoriu.

Zilele Scrisului şi Culturii Slave au luat naştere în Bulgaria, ca o sărbătoare naţională religioasă, iar dincolo de hotarele ei aceasta a fost sărbătorită pentru prima dată în 1863 în satele bulgăreşti de pe teritoriul ţării noastre.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16004144

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!