ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piața de telefonie mobilă a înregistrat o scădere a numărului de utilizatori și cifrei de vînzări

17:05 | 26.05.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 26 mai /MOLDPRES/. Numărul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut ușor, cu 0,5 la sută, în timp ce totalul vînzărilor în acest sector s-au diminuat cu 4,3 la sută, în primul trimestru față de perioada similară a anului 2015, potrivit datelor publicate astăzi pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), informează MOLDPRES.

Cifra de vînzări pe piața de telefonie mobilă s-a cifrat în ianuarie-martie la peste 804 milioane de lei. Potrivit datelor prezentate ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), reducerea numărului total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată de diminuarea bazei de clienți a companiei Orange Moldova. Pe de altă parte, companiile Moldcell şi Moldtelecom au reușit să-și sporească baza sa de utilizatori. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor respective raportată la 100 de locuitori a scăzut cu 0,6 puncte procentuale și a alcătuit 121%.

ANRCETI mai precizează că dinamica negativă a veniturilor în sectorul telefoniei mobile a fost, de asemenea, determinată de scăderea volumului de vînzări realizate de Moldcell și Orange Moldova. Vînzările înregistrate de Moldcell au scăzut cu 5,4 la sută, iar cele ale Orange Moldova s-au diminuat cu 4,8 la sută.

Diminuarea traficului de voce în rețelele mobile și a vînzărilor serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată, în principal, de utilizarea tot mai frecventă a serviciului voce de către utilizatori prin rețeaua de Internet mobil (Skype, Viber etc). Specialiștii ANRCETI consideră că această tendință, care este caracteristică și pentru piața mondială de telefonie mobilă, va fi mai pronunțată în anii următori, cînd majoritatea utilizatorilor vor deține smartphone.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16004206

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!