ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piața serviciilor de telefonie fixă continuă să se afle în recesiune

14:53 | 27.05.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. Piața serviciilor de telefonie fixă se află deja de șapte ani în recesiune, atît  după numărul de abonați, cît și după cifra de vînzări, și a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o cădere cu 10,9 la sută, după ce în perioada similară a anului trecut dădea semne de revenire, informează MOLDPRES.

Cifra de vînzări pe acest segment de piaţă a coborît la 236 milioane de lei, în ianuarie-martie, cel mai jos nivel din ultimii trei ani. Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) precizează că în ianuarie-martie 2016 numărul de abonați a scăzut nesemnificativ, cu 0,2 la sută, iar volumul  traficului de voce - cu 12 la sută.

Potrivit datelor prezentate de cei 24 de furnizori activi de servicii de telefonie fixă, diminuarea numărului total de abonaţi a fost cauzată de scăderea bazei de abonaţi a Moldtelecom, în timp ce furnizorii alternativi au înregistrat creșteri.

Micşorarea volumului traficului de voce în reţelele de telefonie fixă a fost determinată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic. Traficul iniţiat peste hotarele ţării şi terminat în reţelele fixe din Republicii Moldova a scăzut cu 30 la sută, traficul către reţelele internaţionale - cu 26,6 la sută, traficul către reţelele mobile – cu 8,9 la sută. Au fost înregistrate scăderi și pe alte categorii de servicii.

Micșorarea traficului de voce şi a numărului de abonaţi în sectorul de telefonie fixă este determinată de migrarea acestora la serviciile voce oferite prin Internet şi la serviciile de telefonie mobilă care sînt mai comode şi mai avantajoase pentru utilizatori, afirmă experții ANRCETI.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16004231

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!