ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată Săptămîna Culturii Italiene în Republica Moldova

16:20 | 27.05.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a III-a ediţie a Săptămînii Culturii Italiene în R. Moldova, care se desfăşoară în perioada 27 mai-2 iunie, cu ocazia celor 70 de ani de la constituirea Republicii Italiene, a fost deschisă astăzi la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, informează MOLDPRES.

Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, că pe parcursul zilelor următoare vor avea loc mai multe acţiuni culturale, care au drept scop promovarea culturii şi limbii italiene.

„Noi prezentăm valorile care ne unesc şi care stau la baza relaţiilor noastre bilaterale”, a subliniat oficialul italian.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a menționat că ”sărbătoarea naţională a Italiei este una deosebită. De fapt, Republica Italiană este mult mai veche. Ea are o istorie de peste 2500 de ani.  Sînt trei milenii de creaţie, de promovare a valorilor culturale. Roma a creat cea mai bogată cultură din antichitate. Cultura Imperiului Roman stă la baza civilizaţiei umane. Este important să cunoaştem valorile culturale ale Italiei, care au o semnificaţie universală”, a adăugat Gheorghe Postică.

În programul Săptămînii Culturii Italiene au fost incluse mai multe manifestări culturale. Mîine, la ora 11.00, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” va fi vernisată expoziţia „IGNIS, Una storia italiana”. Duminică, la 17.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” va fi prezentat un concert de muzică clasică cu participarea artiştilor italieni Maria Teresa Battistessa, clarinet şi Livia Rigano, pian. Evenimentul este organizat de Ambasada Italiei în R. Moldova.

Luni, 30 mai, la ora 10.00 la Biblioteca „Onisifor Ghibu” va avea loc un atelier de scriere creativă pentru studenţi şi elevi, iar la 16.00 se va desfășura conferinţa cu tema: „O nouă ipostază a operei lui G. Rodari”, cu participarea criticului literar Maria Grazia Ferraris. Marţi, 31 mai, la Cinematograful „Gaudeamus” va avea loc prezentarea volumului „MISTER IGNIS”, cu participarea autorului Gianni Sparta, după care va fi proiectat filmul „MISTER IGNIS, l’operaio che fondo un impero” (în limba italiană).

Miercuri, 1 iunie, la 12.00, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” va avea loc un concurs cu premii pentru copii „Descoperă lumea Cipollino”. În aceeaşi zi, la 15.00, la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu Dizabilităţi vor fi organizate jocuri şi lecturi de basme. Săptămîna Culturii Italiene se va încheia joi, la ora 11.00, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” cu ceremonia de premiere a laureaţilor concursului de eseuri pentru  studenţii moldoveni „Italia între paginile unei cărţi”, care s-a desfăşurat în perioada februarie-aprilie 2016.

Republica Italia a fost proclamată la 2 iunie 1946. Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată țară a Europei. Italia este o țară foarte dezvoltată și are a treia cea mai mare economie din zona Euro și a opta din lume după PIB nominal.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16004234

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!