ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comitetul de Supraveghere a Programului PARE 1+1 a aprobat finanțarea pentru 34 de întreprinderi

13:09 | 03.06.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1” a aprobat astăzi 34 cereri de finanțare nerambursabilă, înaintate de companiile create de migranți sau rudele acestora, în sumă totală de 6,58 milioane de lei. Potrivit estimărilor, vor fi create 210 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui peste 22,6 milioane de lei, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al ME, viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a făcut o analiză a geografiei cererilor de finanţare şi a solicitat Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici și Mijlocii (ODIMM) desfăşurarea unor acțiuni mai eficiente în promovarea Programului PARE 1+1 în raioanele din nordul şi sudul țării, deoarece din aceste zone sînt atestate foarte puține cereri. ”Este nevoie de a atrage mai activ în promovarea programului dat autoritățile raionale, primăriile şi, în special, Incubatoarele de afaceri, care le avem în aceste regiuni”, a precizat ministrul Economiei.

Din totalul solicitărilor, 50 la sută sînt demarate în agricultură şi orientate spre cultivarea cerealelor şi viței-de-vie, creşterea plantelor şi animalelor, uscătorii de fructe etc. 12 întreprinderi, care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă, activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele 5 -  în industria prelucrătoare.

Iulia Iabanji, director general al ODIMM, a menționat că instituția desfășoară un amplu program de promovare a Programului PARE 1+1, inclusiv prin intermediul misiunilor diplomatice, diasporei, partenerilor de dezvoltare etc.

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova, prin stimularea creării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)

img16004444

img16004444

img16004444

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!