ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul României a reafirmat sprijinul pentru agenda de reforme a R. Moldova pe calea integrării europene

13:43 | 13.06.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE, prioritățile autorităților de la Chișinău în procesul de reforme, cooperarea țării noastre cu Fondul Monetar Internațional, situația social-politică și contextul regional au fost principalele subiecte abordate astăzi la București de Președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul întrevederilor cu Președintele Camerei Senatului din Parlamentul României, Călin Popescu-Tăriceanu și Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Ștefan Zgonea, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Andrian Candu s-a referit la prioritățile legislative pînă la finele sesiunii curente a Parlamentului, care includ consolidarea sistemului financiar-bancar, avansarea reformei justiției și luptei cu corupția, adoptarea pachetului de legi cu privire la integritate, atragerea investițiilor externe în sistemul energetic național. Președintele Parlamentului a subliniat că respectivele priorități se regăsesc în Foaia de parcurs privind agenda prioritară de reforme, iar Parlamentul și Guvernul și-au sincronizat eforturile, urmărind punctual realizarea angajamentelor în termenii stabiliți. Totodată, Andrian Candu a reiterat importanța relansării cooperării cu Fondul Monetar Internațional, reprezentanții căruia au anunțat că revin la Chișinău la 5 iulie curent, cu mandat de negociere.

Președintele Parlamentului a exprimat gratitudine și apreciere României pentru suportul constant acordat Republicii Moldova, inclusiv pentru sprijinul umanitar acordat recent țării noastre în valoare de 3,6 mln. de euro. „Indiferent de agenda internă, Republica Moldova a fost și rămîne în lista priorităților României, care a ajutat țara noastră în momentele cînd am avut cel mai mult nevoie de sprijin. În ultima perioadă se implementează mai multe proiecte concrete, cu beneficii reale pentru cetățeni, fapt care ne motivează să dinamizăm acest ritm”, a subliniat Andrian Candu. 

Discuțiile au mai vizat evoluția negocierilor în formatul 5+2 și cooperarea cu autoritățile din UTA Găgăuzia.   

La rîndul său, conducerea Parlamentului României a reafirmat susținerea deplină pentru realizarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb, convenind asupra instituirii unui format permanent de cooperare și dialog punctual la nivelul comisiilor permanente în acest sens.

(Editor M. Jantovan) 

img16004702

img16004702

img16004702

img16004702

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!