ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Brexit-ul ar putea să aibă un impact direct și asupra Republicii Moldova, consideră experții

12:21 | 24.06.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Ieșirea Marii Britanii din componența Uniunii Europene ar putea să aibă un impact direct și asupra Republicii Moldova, atît din punct de vedere politic, cît și economic, consideră experții, informează MOLDPRES.

”În primul rînd va avea de suferit mesajul proeuropean, care a pierdut teren în ultimii ani, în schimb politicienii pro-estici vor exploata la maximum faptul că un stat cu o poziție importantă în Uniunea Europeană a luat o decizia de a ieși din UE”, a declarat pentru MOLDPRES Viorel Chivriga, expert IDIS ”Viitorul”.

Potrivit acestuia, în al doilea rînd ar putea să scadă asistența oferită Republicii Moldova, luînd în considerare faptul că Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord este ”un stat care ne-a ajutat foarte mult”, însă după ieșirea din UE ar putea să apară probleme, inclusiv din partea Uniunii Europene.

În al treilea rînd, Marea Britanie este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, care în anul 2015 a ocupat la exporturi poziția a treia, iar la importuri – a noua. În primele patru luni ale acestui an, britanici s-au situat pe poziția a patra printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la exporturi și a opta la importuri. Odată cu ieșirea din UE, problemele economice o să apară în Marea Britanie, care nu au cum să nu afecteze comerțul bilateral, crede Viorel Chivriga.

Ar putea să apară probleme și în ceea ce privește circulația persoanelor, în special pentru moldovenii care au pașapoarte românești și muncesc sau învață în Marea Britanie. Și acestea nu sînt unicele efecte negative care ar putea să apară, menționează expertul.

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, este de părere că ”Brexit înseamnă timpuri incerte pentru UE. Extinderea UE, cu regret, s-a terminat. De acum încolo, UE va fi preocupată de propria supraviețuire. Iar cît privește R. Moldova e trist de tot... Moldova a ratat pe veci șansa aderării la UE ca stat independent. Sîntem singuri în fața unor furtuni iminente”.

Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, transmit vineri DPA, AFP și BBC. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16005086

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!