ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou tip de ecuson de testare tehnică va fi introdus de la 1 ianuarie 2017

17:33 | 29.06.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi un proiect de hotărîre care prevede aplicarea, începînd cu 1 ianuarie 2017, a ecusoanelor de inspecţie tehnică pe numerele de înmatriculare a automobilelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene, informează MOLDPRES.

Proiectul prevede că ecusonul va avea formă circulară cu diametrul de 34 mm, va fi confecţionat din material autoadeziv rezistent la influenţa factorilor externi şi care se distruge în caz de dezlipire ce garantează utilizarea lui de o singură folosinţă. În centrul ecusonului va fi înscris anul efectuării următoarei inspecţii tehnice şi va fi indicat numărul de serie al ecusonului.

Potrivit noilor prevederi, „camerele de monitorizare a traficului rutier vor putea surprinde inspecţia tehnică a automobilului, aceasta datorită aplicării ecusonului atît pe placa din faţă, cît şi pe cea din spate”, se menţionează în nota informativă a documentului.

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) a precizat că plăcile auto de model nou, ce sînt emise în R. Moldova începînd cu aprilie 2015, prevăd un spaţiu special pentru ecusonul de testare tehnică, astfel fiind posibilă preluarea experienței mai multor state europene. „Aplicarea noului ecuson nu va implica modificarea prețului plăcuțelor de înmatriculare sau alte careva cheltuieli suplimentare din parte deținătorilor de autoturisme”, a susţinut sursa citată.

Ecusoanele eliberate pînă la data intrării în vigoare a noilor reguli, vor fi valabile pînă la expirarea termenului lor.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de hotărîre urmează să fie adoptat de Parlament.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16005256

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!