ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritatea Aeronautică Civilă va trece în subordinea Ministerului Transporturilor

15:49 | 01.07.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) va fi trecută din subordinea Guvernului în cea a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), potrivit unui proiect de modificare și completare a Legii aviației civile, adoptat astăzi de Parlament, în lectura a doua, informează MOLDPRES.

Printr-un act legislativ din anul 2013, Autoritatea Aeronautică Civilă a fost trecută în subordinea Guvernului.

Anterior, ministrul MTID, Iurie Chirinciuc, a afirmat că „experiența ultimilor doi ani a demonstrat imposibilitatea stabilirii și desfășurării unor relații constructive între cele două instituții ca entități separate, în vederea implementării Acordului privind Spațiul Aerian Comun și utilizării întregii capacități a proiectului de asistență tehnică, finanțat de Comisia Europeană”.

Nota informativă anexată la proiect precizează că ”existența Autorității Aeronautice Civile independent de minister contravine în mod vădit prevederilor Legii privind administrația publică centrală de specialitate, precum și angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană”.

Chişinăul urmează să transpună și să implementeze peste 70 de acte normative în domeniul aviației civile, în conformitate cu Acordul privind Spațiul Aerian Comun cu UE. În acest sens, autorii proiectului afirmă că „cea mai judicioasă opțiune este concentrarea și nu divizarea capacităților instituționale existente în domeniul respectiv”.

Pe de altă parte, Autoritatea Aeronautică Civilă a menţionat anterior că „a reușit să elaboreze proiecte de transpunere a 57 de regulamente/directive europene, dintre care aproximativ 30 au fost transmise în adresa MTID pentru a fi promovate spre aprobare Guvernului”. Dar, lipsa în cadrul ministerului a specialiștilor cu o pregătire suficientă în domeniul transportului aerian, fapt constatat și într-un raport al Proiectului de Asistență Tehnică al UE, probabil, „a împiedicat promovarea de către MTID a tuturor proiectelor înaintate de AAC pentru transpunerea legislației UE”.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16005339

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!