ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: Dialogul cu societatea civilă este o prioritate a Guvernului

19:43 | 06.07.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. În debutul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri, Prim-ministrul Pavel Filip s-a referit la întîlnirile avute cu reprezentanții societății civile în zilele precedente, menţionînd că dialogul cu societatea civilă este o prioritate a Guvernului, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. 

În context, Prim-ministrul a solicitat Cancelariei de Stat să elaboreze şi să consulte public o hotărîre privind mecanismele de colaborare a autorităţilor publice şi societatea civilă, precum și să identifice modalitatea de participare a societății civile la repartizarea asistenței financiare externe.

„Au fost discutate mai multe lucruri importante dar desigur că trasate cu linie roşie sunt instrumentele şi platformele de comunicare dintre autorităţile publice şi societatea civilă. Este un obiectiv prioritar pentru noi, eu cred cu tărie că atunci cînd vom trage în aceeaşi direcţie, şi autorităţile publice, şi societatea civilă, vom obţine rezultate mai rapid şi mai calitative. Este un obiectiv care se regăseşte în Foaia de parcurs şi în angajamentele noastre faţă de partenerii de dezvoltare, dar şi faţă de societate”, a declarat Pavel Filip.

Cu această ocazie, Premierul a solicitat instituţiilor responsabile să analizeze, în termen restrîns, propunerile ONG-urilor referitor la îmbunătăţirea cadrului normativ privind transparenţa decizională şi să vină cu proiecte de decizii care să stabilească obligații foarte simple și clare pentru instituții în colaborarea cu reprezentanții societății civile, mai ales sub aspectul proceselor de consultare. „Fiecare instituţie trebuie să aibă o listă a organizaţiilor non-guvernamentale din domeniu cu expertiză şi capacităţi necesare, iar odată cu plasarea proiectului pe platformă www.particip.gov.md, să fie înștiințați şi ei despre aceasta. Vreau să instituim un mecanism foarte clar de colaborare”, a menţionat Pavel Filip.

Nu în ultimul rînd, Prim-ministrul a vorbit şi despre oportunitatea participării societăţii civile în procesul de repartizare imparţială şi corectă a asistenţei externe acordată Republicii Moldova. „În cadrul Comitetul interministerial de coordonare a asistenței externe, din punctul meu de vedere, este bine să se găsească şi un reprezentat al societăţii civile. Trebuie de găsit acest mecanism, cum este identificat reprezentantul societăţii civile, astfel încît să fie parte la acest proces”, a mai spus Premierul.

(Editor L. Alcază)

img16005482

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!