ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituţională a decis că examenul medical este obligatoriu pentru șoferi

13:15 | 18.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Conducătorii auto suspectaţi de comiterea unei infracţiuni sub influenţa alcoolului sînt obligaţi să treacă examenul medical, potrivit unei decizii anunţate astăzi de Curtea Constituţională (CCM), informează MOLDPRES.

Înalta Curte a hotărît că testarea obligatorie a nivelului de alcool este necesară pentru prevenirea infracţiunilor şi protecţia drepturilor omului şi libertăţilor altor persoane, și nu încalcă dreptul la viața privată a conducătorului auto.

„Atunci cînd conducătorul mijlocului de transport este suspectat de comiterea unei infracţiuni sub influenţa alcoolului, acesta nu poate să refuze testul respirator, sangvin sau examenul medical. În acelaşi timp, obligarea șoferului de a se supune examinării în vederea stabilirii stării de ebrietate nu poartă un caracter excesiv şi nu aduce atingere prevederilor Constituţionale”, se menţionează în hotărîrea CCM.

Prevederile au fost motivate prin faptul că securitatea traficului rutier prezintă un interes public major, asigurarea căreia este o obligaţie a statului. Totodată, unitatea de transport ca participantă la trafic prezintă o sursă de pericol sporit, prin urmare, conducătorul acesteia are datoria de a respecta anumite reglementări impuse de autorităţi pentru evitarea riscurilor.

„Procedura de testare alcoolscopică şi examinarea medicală pentru stabilirea stării de ebrietate a persoanei este reglementată de cadrul normativ care instituie unele garanţii în acest sens. Aceasta este justificată pentru ordinea publică, securitatea în trafic, prevenirea pericolului pentru viaţa atît a conducătorului mijlocului de transport, cît şi a altor persoane”, se precizează în decizia CCM.

Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Conform Codului Penal, în cazul refuzării trecerii examenului medical, care prevede colectarea probelor biologice, se prevede o amendă între 11.000-13.000 lei.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16005794

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!