ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată o expoziţie de fotografie dedicată Portugaliei

17:45 | 19.07.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc astăzi vernisajul expoziţiei de fotografie „Portugalia, țara dorului răsare”  a publicistului şi diplomatului Valeriu Turea, ex-Ambasador al Republicii Moldova în Portugalia, în prezent şef al Biroului Relaţii cu Diaspora, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 40 de fotografii realizate de autor și se dorește a fi un elogiu adus Portugaliei, cu care Republica Moldova este legată nu doar prin aceleași rădăcini lingvistice și de civilizație, ci și printr-un important număr de conaționali stabiliți temporar sau definitiv în țara lui Camões.

La eveniment au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, Secretarul General al Ministerului  Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Anatol Vangheli, actualul Ambasador al R. Moldova în Portugalia, Dumitru Socolan, artişti plastici, profesori, scriitori şi ziarişti.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a menţionat, între altele, că  expoziţia este una deosebită, care încearcă să aducă  frumuseţea şi specificul Portugaliei.  

Potrivit Secretarului General al Ministerului Afacerilor Externe  și Integrării Europene,  Anatol Vangheli, aflîndu-se în Portugalia Valeriu Turea s-a remarcat cu un pronunţat spirit de iniţiativă, un spirit frumos. „Prin această expoziţie, el a contribuit la aprofundarea relaţiilor culturale dintre ţările noastre. Este un eveniment de succes şi de interes”, a accentuat Anatol Vangheli.

La rîndul său, Valeriu Turea a menţionat că, „dacă doriţi să vedeţi un om fericit, nu-l căutaţi în altă parte, el este în faţa Dumneavoastră”. În opinia sa, Portugalia este „un capitol de simpatie pentru Republica Moldova, pentru care avem tot dreptul să ne mîndrim, iar expoziţia  de faţă este  un  gest de răspuns pentru această simpatie”.

Valeriu Turea a fost Ambasadorul R. Moldova în Portugalia în anii 2011-2015.  

Expoziţia va fi deschisă pînă la 25 iulie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16005835

img16005835

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!