ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost deschisă o expoziţie de icoane

17:00 | 21.07.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. O expoziţie cu genericul „Icoane din colecţii particulare chişinăuiene” a fost inaugurată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, instituţia gazdă şi Clubul  Internaţional al colecţionarilor din Moldova.

În cadrul expoziţiei au fost prezentate 125 de icoane pictate pe lemn, în ulei şi tempera, încadrate cronologic în perioada secolelor XVII-XIX.  Potrivit directorului adjunct al muzeului, Aurelia Corneţchi, icoanele, în marea lor majoritate, sînt de provenienţă rusească, dar se remarcă și cîteva exemplare create în Basarabia, una dintre acestea fiind „Maica Domnului de Hîrbovăţ”.

Solicitat de MOLDPRES, cercetătorul coordonator al instituţiei, Vlad Ghimpu, unul dintre organizatorii evenimentului,  a menţionat că toate icoanele din expoziţie sînt aduse în faţa publicului vizitator pentru prima oară, fapt ce conferă expoziţiei o valoare deosebită.

La rîndul său, consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei, preotul Nicolae Ciobanu a apreciat înalt valoarea acestei expoziţii, precum și meritul colecţionarilor de a  pune în circuit  obiecte de cult. El a adus mulţumiri din partea Mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, pentru organizarea acestei expoziţii  de o mare semnificaţie duhovnicească.

În alocuțiunea sa directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a subliniat că, de fapt, colecţiile particulare nu sînt întotdeauna accesibile tuturor, iar graţie colaborării dintre instituţie şi Clubul colecţionarilor din Moldova, acestea au fost deschise acum în faţa publicului larg. La rîndul său, preşedintele Clubului colecţionarilor din Moldova, Victor Tocmacov, a mulţumit gazdelor pentru ocazia oferită de către muzeu publicului larg de a viziona aceste icoane de preţ.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 31 decembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16005909

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!