ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată expoziţia „Cucuteni 2016”

18:54 | 25.07.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc astăzi vernisajul expoziţiei „Cucuteni 2016”. Evenimentul a fost organizat de ART Studio „Picasso”, instituţia-gazdă, sub patronajul Ministerului Culturii, relatează MOLDPRES.

Expoziţia reuneşte 70 de lucrări de ceramică şi 24 - de pictură, care reproduc cultura Cucuteni-Tripolie, una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa, realizate de artişti din Europa, Asia şi Africa, participanţi ai taberei de creaţie Cucuteni International Art Camp 2016.

Solicitată de MOLDPRES, directorul adjunct al muzeului sus-numit, Aurelia Corneţchi a menţionat că aici  sînt etalate vase cu elemente cucuteniene, realizate în diferite forme şi volume, iar vasele şi figurinele feminine din ceramică sînt principalele elemente ale culturii Cucuteni.

Potrivit sursei citate, lucrările au fost create timp de trei săptămîni în cadrul International Art Camp 2016, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Ivancea, Orhei, între 26 iunie şi 16 iulie curent. La ediţia din acest an au participat 25 de artişti  din 10 ţări: Azerbaidjan, Bulgaria, Egipt, Kazahstan, Lituania, Polonia, R. Moldova, România, Rusia şi Ucraina.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc a subliniat că,  în comparaţie cu prima ediţie a taberei din anul trecut, dimensiunea  artistică a crescut substanţial. „Cultura Cucuteni merită să fie interpretată de mari maeştri,  dar şi de tinerele talente”, a accentuat Monica Babuc.

Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolie reprezintă un fenomen unic în istoria omenirii. Aceasta este una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa, care s-a constituit cu cîteva secole înainte de apariţia aşezărilor umane în Mesopotamia şi Egiptul Antic. Cultura era răspîndită pe teritoriul actual  al Republicii Moldova,  României şi Ucrainei, teritoriul ţării noastre aflîndu-se în centrul acestui areal.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 1 august. În acea zi, la muzeu va avea loc o licitaţie de caritate, la care o parte din lucrări vor fi vîndute.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16006000

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!