ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a desemnat candidaţii la Premiul Naţional 2016

19:42 | 25.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică  (CSŞDT) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a desemnat astăzi candidaţii la Premiul Naţional 2016, informează MOLDPRES.

La compartimentul tehnologii, la concursul pentru decernarea Premiului Naţional, din partea secţiei ştiinţe agricole au fost recomandaţi dr. Gheorghe Gaberi şi dr. hab. Constantin Sîrghi pentru lucrarea ştiinţifico-aplicativă „Relansarea sectorului vitivinicol prin implementarea soiurilor autohtone şi a tehnologiilor moderne”.

Secţia ştiinţe medicale l-a propus la acelaşi premiu pe  profesorul Constantin Eţco pentru lucrarea „Contribuţia ştiinţifică în dezvoltarea managementului sistemului de sănătate şi implementarea asigurărilor medicale obligatorii în R. Moldova”,  iar secţia ştiinţe umanistice şi arte – pe doctorul habilitat în filologie,  profesorul universitar  Andrei  Ţurcanu, pentru ciclul de lucrări ştiinţifice de istorie şi critică literară şi pentru cărţile de poezie semnate de autor.

În cadrul şedinţei de astăzi a  CSŞDT, la concursul pentru decernarea Premiului Naţional a mai fost recomandat un colectiv de autori, pentru volumele  de cercetări enciclopedice  „Republica Moldova. Enciclopedie”, „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova” şi „Moneda în R. Moldova” (ediţie specială consacrată aniversării a XXV-a a proclamării Independenţei de Stat). Din colectivul de autori fac parte: acad. Teodor Furdui,  membrul corespondent al AŞM Demir Dragnev, directorul Institutului de Studii Enciclopedice,  Constantin Manolache ş.a.

La şedinţa precedentă a CSŞDT,  din partea AŞM au mai fost recomandate la Premiul Naţional următoarele persoane: doctorul în filologie, scriitorul Iulian Filip pentru întreaga activitate,  dr. hab. Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniului Cultural pentru un ciclu de lucrări ştiinţifice de valorificare a activităţii de muzician a lui Dimitrie Cantemir şi  coordonatorul Secţiei ştiinţe umanistice şi arte, prof. univ. Victor Ţvircun – pentru  un ciclu de lucrări  ştiinţifice de valorificare istorică  şi literară a patrimoniului intelectual al lui Dimitrie Cantemir. În total,  din partea AŞM vor fi depuse 7 dosare.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele AŞM, Gheorghe Duca a menţionat că toate candidaturile sînt  bune şi merită Premiul Naţional  2016.

Premiul Naţional a fost instituit cu scopul de a recunoaşte şi a încuraja activităţi de cercetare, dezvoltare ştiinţifică şi tehnologică şi de stimulare a performanţelor artistice şi sportive. Anual, de Ziua Independenţei, Guvernul acordă 10 premii naţionale în valoare de 100 de mii de lei fiecare.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16006002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!