ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 136 mii de utilizatori de telefonie au beneficiat de serviciul de portare a numerelor, în trei ani de la lansare

15:27 | 01.08.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Peste 136 mii de utilizatori de telefonie au beneficiat de serviciul de portare a numerelor, în trei ani de la lansare, dintre care aproape 125 mii de clienți ai companiilor de telefonie mobilă și peste 11 mii de telefonie fixă și-au schimbat rețeaua, dar nu și posesorul. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) mai precizează că s-au împlinit trei ani de la lansarea portabilității numerelor de telefon în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Portabilitatea numerelor a eliminat o piedică importantă din calea libertății de alegere a utilizatorilor de telefonie, permițîndu-le acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci cînd aleg să–și schimbe furnizorul, menționează experții ANRCETI. De la data lansării acestui serviciu (la 1 iulie 2013 - în reţelele mobile şi la 31 iulie 2013 - în reţelele fixe), interesul moldovenilor pentru el a crescut constant. În șase luni ale anului 2013 au fost portate 28,5 mii de numere, în 2014 – 37,6 mii, în 2015 – 47,8 mii, iar în șapte luni ale anului 2016 - peste 21,9 mii.

”În trei ani de la lansarea portabilității numerelor, 2,5% dintre utilizatorii de telefonie au beneficiat de acest serviciu. Procentul nu este mare, dar cel mai important este faptul că libertatea utilizatorilor de a-și păstra numărul cînd aleg alt furnizor încurajează concurența, factor care îi face pe operatori să continue să investească în rețele și tehnologii noi, să propună oferte mai variate și mai atractive pentru utilizatori”, a declarat directorul ANRCETI, Grigore Varanița. 

După implementarea proiectului de portabilitate a numerelor de către ANRCETI în comun cu furnizorii serviciilor publice de telefonie, Republica Moldova s-a alăturat celor peste 70 de state ale lumii, inclusiv țărilor din comunitatea europeană în care acest serviciu funcționează de mai mulți ani. Spre deosebire de alte ţări europene, în Republica Moldova furnizorii implicați în procesul de portare a numerelor de telefon nu percep de la utilizatori taxe pentru prestarea acestui serviciu.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img16006206

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!