ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un monument al lui Papa Ioan Paul al II-lea a fost dezvelit la Chişinău

12:38 | 21.08.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. În fața Catedralei Romano-Catolice ”Providența Divină” din capitală a fost inaugurat astăzi monumentul Sfîntului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, autorul operei - sculptorul Veaceslav Jiglițchi, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Polone la Chișinău și Episcopia Romano-Catolică.

În alocuţiunea sa Ambasadorul  Poloniei în R. Moldova, Artur Michałski a menţionat că Papa Ioan Paul al II-lea a luptat pentru pace şi a fost întotdeauna alături de oameni.  „Eu aparţin generaţiei care a fost martor al acestui pontificat. Papa Ioan Paul al II-lea  a fost cel care a venit cu un mesaj de încurajare pentru toţi: „Nu vă temeţi, deschideţi porţile lui Hristos!”, a subliniat oficialul polonez.

La rîndul său, episcopul de Chişinău, Anton Coşa, a accentuat că acesta este un monument foarte reuşit, unic în felul său. „Am vrut să-l prezentăm pe Papa Ioan Paul al II-lea așezat pe o bancă, să demonstrăm că el a fost un om între oameni şi că împreună cu el biserica a făcut un drum spre Dumnezeu”, a  remarcat Anton Coşa.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a afirmat că Papa Ioan Paul al II-lea a fost un excepţional slujitor al credinţei şi un excepţional om politic care a înţeles că avem nevoie de pace în lume. „Înălţarea acestui monument este un eveniment cultural extraordinar. Această lucrare a sculptorului Veaceslav Jugliţchi  va înfrumuseţa oraşul nostru”, a constatat Monica Babuc.

Monumentul îl reprezintă pe Papa Ioan Paul al II-lea, care e aşezat pe un scaun, este confecţionat din bronz şi are o greutate de peste 500 de kilograme. 

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, s-a născut la 18 mai  1920 la Wadowice, Polonia şi a fost papă al Bisericii Catolice şi episcop al Romei din 16 octombrie 1978 şi pînă la moartea sa, 2 aprilie 2005. A fost primul papă de altă origine decît cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfîntului Petru (estimat între 34 și 37 de ani) și a lui Pius al IX-lea (31 de ani). Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat în data de 1 mai 2011 în  Piaţa Sfîntul Petru din Roma. Slujba de beatificare a fost prezidată de papa Benedict al XVI-lea. Trecerea sa în rîndul sfinților a fost oficiată de papa Francisc în data de 27 aprilie 2014. 

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16006684

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!