ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piața de telefonie mobilă a înregistrat o scădere a numărului de utilizatori și cifrei de vînzări

15:16 | 23.08.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Numărul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut ușor, cu 0,6 la sută, în timp ce totalul vînzărilor în acest sector s-a diminuat cu 5,4 la sută, în primul semestru față de perioada similară a anului 2015,  potrivit datelor publicate astăzi pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), relatează MOLDPRES.

Experții ANRCETI explică dinamica negativă a vînzărilor prin diminuarea  numărului de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă și a volumului traficului de voce generat de aceștia.

Cifra de vînzări pe piața de telefonie mobilă a constituit în ianuarie-iunie peste un miliard 648 milioane de lei. Potrivit datelor prezentate autorității de reglementare de către cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile, scăderea volumului total al vînzărilor de servicii de telefonie mobilă a fost determinată de micșorarea vînzărilor de către Moldcell și Orange Moldova, cu 7,6 la sută și respectiv 5,3 la sută. Pe de altă parte, vînzările Moldtelecom au crescut cu 8,7 la sută.

În prima jumătate de an numărul total al utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă s-a micșorat, față de finalul anului 2015, cu mai bine de 24,7 mii și a alcătuit peste 4 milioane 298,7  mii, dintre care 85,7 la sută sînt utilizatori activi. În aceeași perioadă volumul total al traficului de voce generat de utilizatorii de telefonie mobilă s-a micșorat, comparativ cu primul semestru al anului 2015, cu 72 mii minute  și a însumat 3 miliarde 70,1 milioane minute.

Specialiștii ANRCETI constată că scăderea volumului de vînzări ale serviciilor de telefonie mobilă și a celui al traficului de voce a fost cauzată de faptul că tot mai mulți utilizatori care dispun de telefoane inteligente (smartphone) preferă să utilizeze serviciul voce prin rețelele de Internet mobil (Skype, Viber etc.).    

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16006739

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!