ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nicolae Timofti: „Văd viitorul R. Moldova numai în familia țărilor UE”

10:23 | 26.08.2016 Categorie: Politică

Republica Moldova: 25 de ani de Independenţă

Nicolae Timofti, Președintele R. Moldova

Întrebare: Ce semnificație are pentru Dumneavoastră cea de-a 25-a aniversare a Independenței R. Moldova?

Răspuns: Am fost martor și participant la evenimentele care au avut loc cu 25 de ani în urmă, de aceea pot să vă spun că cetățenii au avut o bucurie imensă atunci cînd a fost declarată Independența. Îmi aduc aminte de acele momente cînd oamenii simpli, din toate colțurile R. Moldova veneau pe jos în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde își manifestau dorința de libertate. La mitingul din PMAN, sute de mii de oameni au așteptat momentul cînd va fi declarată independența. Această bucurie a fost simțită de către toți, mai cu seamă din momentul cînd a fost adoptată Declarația de Independență. În acel moment, a fost asumat un act major de curaj din partea deputaților Parlamentului. Anume atunci am ieșit dintr-un imperiu, care ne-a ținut muți ani în brațele sale, fără voia noastră. Ulterior, au urmat evenimentele pe care oamenii și le doreau. Mă refer la formarea organelor de conducere ale statului pe principii democratice. A fost ales Parlamentul, a fost format Guvernul, am devenit membri în cadrul mai multor instituții internaționale, pentru ca cetățenii noștri să se simtă într-o familie a statelor europene, unde se respectă drepturile fiecăruia. Tot atunci, am purces la formarea unei justiții independente, ne-am debarasat de acele principii nocive, care aveau o altă semnificație decît cele de drept, iar acest lucru ne-a dat posibilitate să readucem încrederea cetățenilor în faptul că își pot apăra drepturile. Cu regret, există și în acest domeniu greșeli. Totuși, în ultimul timp se depun eforturi pentru a porni pe calea corectă. Viitorul țării este în mîinile noastre, și dacă împreună vom găsi acea cale care ne va permite într-adevăr să fim liberi, atunci așa și vom trăi – liber.

Întrebare: Ce viitor vedeți pentru R. Moldova?

Răspuns: Personal văd viitorul R. Moldova numai în familia țărilor Uniunii Europene, noi am fost și în alte uniuni și știți cu ce ne-am ales. Acum sîntem în stare să ne organizăm viața la nivelul altor societăți și state. Țările care s-au dezvoltat în aceleași condiții (mă refer la Țările Baltice) astăzi sînt membre ale UE, NATO, care le asigură securitatea și libertatea pe care ni-o dorim și noi. Apare întrebarea: De ce nu am procedat așa? De ce nu am fost și noi ca balticii: înțelepți și consecvenți? Atunci cînd ne vom maturiza la nivelul acestor țări, vom avea aceleași succese și vom deveni membri ai Uniunii Europene. Constat faptul că exportul în UE reprezintă, în prezent, 70%, aceasta fiind o cifră impunătoare, chiar dacă avem foarte multe piedici venite, știm cu toții din partea cui, deoarece nu se dorește să ieșim de sub influența Rusiei. Sigur, este necesar ca R. Moldova să aibă relații bune și prietenești cu Rusia, însă trebuie să fim independenți așa cum noi dorim, nu cum ne dictează cineva.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16006835

img16006835

img16006835

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!