ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cifra de vînzări pe piaţa serviciilor de telefonie fixă a coborît la 466 milioane de lei, în primul semestru

13:13 | 01.09.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Piaţa serviciilor de telefonie fixă a revenit pe tendința de scădere în primul semestru, după ce în aceeași perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere nesemnificativă, de unu la sută. Cifra de vînzări pe această piaţă a coborît cu 8,1 la sută în ianuarie-iunie, față de prima jumătate a anului 2015, la 466 milioane de lei, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în anii 2009-2014 vînzările au fost într-o scădere continuă, pe fondul unei diminuări nesemnificative a numărului de abonaţi.

Serviciul de presă al ANRCETI precizează că în primele șase luni ale acestui an, numărul de abonați a scăzut ușor, cu 0,9 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar traficul de voce s-a diminuat cu 10,2 la sută.

Micşorarea volumului total al traficului de voce în reţelele fixe a fost determinată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic. Astfel, traficul iniţiat peste hotare şi terminat în reţelele fixe din Republica Moldova a scăzut cu 35%, către reţelele internaţionale - cu 26 la sută, traficul către alte reţele fixe - cu 43,7 la sută, iar către reţelele mobile – cu 10 la sută.

Specialiștii ANRCETI explică micșorarea numărului de abonaţi la serviciile de telefonie fixă și a traficului de voce în rețelele fixe prin migrarea unei părți a abonaților la serviciile voce oferite prin rețeaua Internet şi la serviciile de telefonie mobilă care sînt mai comode pentru utilizatori.

La finalul primului semestru al anului 2016, cotele de piață ale operatorilor de telefonie fixă, în funcţie de cifra de afaceri, practic au rămas la nivelul anului 2015. Astfel, cota de piaţă a SA Moldtelecom a alcătuit 96,6%, iar cota cumulată a furnizorilor alternativi de telefonie fixă -  3,4%.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!