ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Canotorul naturalizat Serghei Tarnovschi a fost depistat pozitiv și la proba B

10:53 | 03.11.2016 Categorie: Sport

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Proba B a canotorului naturalizat Serghei Tarnovschi (19 ani), depistat pozitiv la controlul antidoping din ajunul desfășurării Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia) din vara anului curent, este de asemenea pozitivă, relatează MOLDPRES.

Conform regulamentului internațional, el urmează să fie suspendat pe un termen concret din activitatea competițională, iar medalia olimpică de bronz obținută la cursa de canoe 1000 de metri să-i fie retrasă.

Termenul cel mai mare de suspendare este de patru ani, iar cel mai mic - 6 luni. Decizia definitivă urmează să fie luată de Federația Internațională de Kaiac-Canoe (ICF). Hotărîrea va fi anunțată pe 27 noiembrie curent la reuniunea de la Baku (Azerbaidjan).

Comitetul Național Olimpic și Sportiv a angajat un avocat din Statele Unite ale Americii pentru apărarea lui Serghei Tarnovschi. În afară de acesta la Baku vor fi prezenți și Serghei Tarnovschi, secretarul general al Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) Cristina Vasilianov, medicul delegației moldovenești la Olimpiada de la Rio de Janeiro Alexandru Buza.

”Serghei Tarnovschi este unul dintre principalele mele proiecte”, a declarat președintele CNOS, Nicolae Juravschi la una dintre conferințele de presă după ce acesta și fratele său, Oleg, au fost naturalizați. Ambilor le-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova în 2013.

Federația Internațională de Canotaj a anunțat oficial substanța depistată în urina canotorului moldovean Serghei Tarnovschi.  Este vorba despre Growth Hormone Releasing Peptide-2. Preparatul face parte din lista substanțelor de tehnologie înaltă, care necesită un regim specific de păstrare și se utilizează în formă lichidă prin administrare nazală sau sublinguală. 

Serghei Tarnovschi a fost depistat pozitiv în urma unui control antidoping efectuat pe 8 iulie curent.

El a fost suspendat provizoriu de Federația Internațională la două zile după ce a cucerit medalia de bronz la proba de canoe simplu pe distanța de 1000 de metri, iar apoi nu a fost admis la startul distanței canoe dublu, 1000 de metri, la care era programat să concureze  împreună cu fratele Oleg. Sportivii sînt originari din Lvov (Ucraina).

Serghei Tarnovschi și antrenorul său Viktor Reneiski din Belarus, fostul coechipier al lui Nicolae Juravschi la Jocurile Olimpice de la Seul (1988) unde au cucerit două medalii de aur, urmau să fie remunerați fiecare cu cîte 2 milioane de lei. Premierea a fost amînată pînă la elucidarea definitivă a cazului de dopaj depistat.

(Reporter I. Robu, editor M. Jantovan)

img16008762

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!