ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vînzările pe piața serviciilor de telefonie mobilă au scăzut ușor, în nouă luni ale anului 2016

13:59 | 25.11.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Volumul total al vînzărilor de servicii de telefonie mobilă a scăzut ușor, în nouă luni, pe fundalul unei creșteri neînsemnate a numărului de utilizatori și al diminuării accentuate a traficului de voce generat de aceștia. Cifra de afaceri pe acest segment de piață s-a redus cu 2,8 la sută, pînă la 2 miliarde 639,7 milioane de lei, informează MOLDPRES.

Date statistice făcute publice astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a ajuns la 4 milioane 365,5 mii, după o creștere cu 1 la sută în ianuarie-septembrie 2016. Moldovenii au vorbit la telefonul mobil mai puțin decît în aceeași perioadă a anului trecut, traficul de voce s-a diminuat cu 106,4 milioane de minute.

Scăderea traficului de voce în rețelele mobile și a volumului total de vînzări pe piața serviciilor de telefonie mobilă se datorează, în mare parte, faptului că tot mai mulți utilizatori care dispun de telefoane inteligente (smartphone) preferă să comunice prin Internet, utilizînd aplicațiile Skype, Viber etc.    

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile, scăderea volumului total al vînzărilor de servicii de telefonie mobilă a fost determinată de micșorarea vînzărilor realizate de Orange Moldova. Vînzările Moldtelecom și Moldcell au crescut.

La finele lunii septembrie curent, cei trei furnizori de comunicaţii mobile dețineau pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, în funcţie de volumul de vînzări, următoarele cote de piață: Orange Moldova -  66,5%, Moldcell - 29,5% şi Moldtelecom – 4%.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!